Otthagyják a vásárlók azokat a kosarakat, amelyeket csak kényelmetlenül fizethetnek ki, vagy ahol a kereskedő nem tűnik megbízhatónak.

A kényelmes fizetési élmény a legfontosabb

Fizetési élmény riportot készített a Mastercard támogatásával a Frontíra design ügynökség és a fizetési megoldásokat fejlesztő BigFish. A jelentés azzal a bombasztikus adattal indul, hogy az online vásárlás során az emberek közel 58 százaléka érzi magát frusztráltnak. A frusztráció pedig ennek a csoportnak az ötöde esetében a fizetésnél jelentkezik. A vásárlók kilencven százaléka hagyott már ott összerakott webboltos kosarat a fizetés során.

A riport elkészítéséhez négymillió tranzakciót elemeztek, 300 résztvevővel végeztek kérdőíves kutatást az Ipsos segítségével, és nyolc szakértői interjút is készítettek e-kereskedelmi, fizetési és kártyakibocsátói oldalon dolgozó szakemberekkel. A riport egy email cím megadásával letölthető. Mi csak néhány lényeges tényt emelünk ki belőle.

2019. januárja is 2020. májusa között duplára nőtt a kártyamentések száma, illetve két és félszeresére nőtt a mentett kártyás tranzakciók volumene és összértéke is. Ezek a számok azért is fontosak, mert ha az ügyfél a fizetési szolgáltatónál elmenti a kártyáját, akkor kisebb az esélye annak, hogy visszatérve hibásan ad meg adatokat. Azaz a mentett kártyák számának növekedésével a sikeres tranzakciók száma is növekedni fog, a vásárlók frusztrációja pedig csökkenhet. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy meg lehessen nézni a mentett kártya adatait, a kártya lejárta után egyszerűen lehessen azokat cserélni az új adatokra.

A félbehagyott fizetési folyamatot kérdőíves felméréssel is próbálták felderíteni. Az Ipsos adatai szerint a válaszadók 23 százaléka hagyott ott fizetési oldalt, mert nem érezte azt megbízhatónak, 10 százalék az átláthatatlan fizetési felületet okolta, további tíz százaléknak „nem volt szimpatikus” a fizetési oldal, és van még szintén tíz százalék, akiket a hibás végösszeg riasztott el. Összevetésül: csak négy százalék hivatkozott arra, hogy nem volt nála bankkártya és csak 7,3 százalék mondta azt, hogy soha nem hagyott félbe fizetést az interneten.

Hasonlóan fontos, hogy a kereskedő megbízhatósága elsősorban (73%) a pozitív visszajelzésektől függ, másodsorban, hogy a kapcsolat menüpont alatt valódi adatok szerepelnek és válaszolnak a vásárló kérdéseire (60%), a harmadik leglényegesebb pedig az oldal rendszeres frissítése és az aktív kommunikáció (55%). Az, hogy legyen fizikai üzlehethelysége is a kereskedőnek, csak a válaszadók egyharmadát érdekli. És még ennél is kevésbé fontos a személyes ajánlás vagy a bankkártyás fizetés megléte. Jövője a kifejezetten csúnya honlapoknak is lehet, alig húsz százalék említette, hogy megbízható az a kereskedő, amelyiknek esztétikus a weboldala.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?