Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nem volt megértő.

(Fotó: longislandwins // CC-BY)

920 millió dollárra bírságolta az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) a JPMorgan Chase-t a piac manipulálása miatt – áll a minisztérium közleményében.

A büntetést két, eddig tartó ügycsoport miatt kapta a pénzügyi cég. Az egyik fémtőzsdei határidős ügyletek során elkövetett több tízezer szabálysértő kereskedés, a második néhány ezer, a US Treasury kötvényeivel való kereskedelem során elkövetett szabálysértő üzlet.

A két csalási ügyet végül a vádak elismerésével és megegyezéssel zárultak. A 920 millió dolláros büntetés tehát azért ennyi, mert a JPMorgan Chase ennyire tudta lealkudni az összeget. Ebben akad büntetés és a sértettek kompenzációjára szánt pénz is. A cég még az amerikai tőzsde- és értékpapír felügyelettel, a SEC-kel is meg kellett egyezzen. Ennek a részleteit a másik szervezet ismerteti majd.

Brian C. Rabbitt államügyész szerint a JPMorgan Chase brókerei nyolc éven át tartott a csalássorozat, amit a bank két kereskedelmi osztálya egymástól függetlenül űzött. Az ügyész szerint a mostani lezárás erős garanciákat tartalmaz arra, hogy a piac integritását visszaállítsák. Az összegbe azt is beleárazták, hogy a JPMorgan Chase hasonló csalási üggyel már megbukott egyszer 2015-ben, akkor a bank deviza osztályáról derült ki, hogy nem kereskedett tisztességesen. Ugyanakkor a 2015-ös vádalku előtt a legtöbb, most tárgyalt cselekedetre már régen sor került.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?