A csalásszűrő rendszerek 820 millió font ellopását akadályozták meg, de még így is jelentős kárt okoztak a bűnözők.

Rossz hír, ha ilyen maszkos tolvaj ellen védenek egy fintechet, pedig a tolvajok az interneten érkeznek

A UK Finace szakmai szövetség felmérése szerint 2019 első félévében 616 millió fontot loptak el brit bankszámlákról. Még érdekesebb, ahogy ez az összeg eloszlik. Közel egymillió négyszázezer bűncselekmény kellett ahhoz, hogy illetéktelen kártyahasználattal, csekk csalással és remote banking (azaz netes, appos és telebanki szolgáltatást használva) 408 millió fontot kicsaljanak a bankoktól.

A fenti összeg legnagyobb szelete 313 millió font, amit a jogtalan kártyahasználat tesz ki. A csekkes csalás 29 millió fontra rúg. Az elektronikus csalások száma csökkent, de még így is 66 millió fontot veszítettek rajta a bankok.

A teljes, 616 milliós összeg másik felét olyan fizetések teszik ki, amelyeket a kártya vagy a számla tulajdonosa engedélyezett. Mivel a fizetést egy csaló kezdeményezte, ezek a számlatulajdonos által engedélyezett utalások külön kategóriát érdemelnek. A szakmai szövetség adatai szerint összesen 53 ezer 471 darab magánszemélyt célzó hamis fizetés történt, és ez összesen 147 millió font kárt okozott. Ez a csalásfajta az üzleti szférát is célozza. Összesen 4074 darab vállalati számla ellen indítottak támadást, 61 millió fontnyi kárt okozva. A leggyakoribbak a befektetési csalások és a vásárlási csalások.

A statisztika arra is kitér, hogy a brit pénzügyi intézmények csalásfigyelő szoftverei és munkatársai 820 millió fontnyi összeg eltulajdonítását akadályozták meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?