Érdekes felmérést készített az amerikai LendEdu oldal. Arról kérdeztek meg 875 darab, 18 évesnél idősebb fogyasztót, hogy ma milyen módon fizetnek és egy generáció múlva mi lesz a bevett fizetőeszköz.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

A jelenre vonatkozó válaszok nem rejtenek nagy meglepetéseket. A hitel- és betéti kártya a válaszadók kétharmadának választott fizetési eszköze. (A betéti a népszerűbb a kettőből.) További 31 százalék készpénzt használ. Az alternatív fizetési módok pedig a felmaradó két százalékon osztoznak. Az összes Pay szóra végződő fizetési megoldás például 0.91 százalékos részesedéssel rendelkezik a LendEdu felmérése szerint, a virtuális valuták pedig még rosszabbul állnak.

Nem lennénk most bankjegynyomda

Az ötéves előrejelzés viszont érdekes, mert a válaszadók a készpénzhasználat visszaesésével számolnak. Azt várják, hogy az Apple Pay és társai tíz százalékos részesedést szereznek, a betéti kártyák nőni tudnak a hitelkártyák rovására. A bitcoin és egyéb virtuális valuták népszerűsége pedig duplájára ugrik, ami még mindig nem nagy szám, ha a teljes képet nézzük, de ha a jóslat bejön az jelentős hatással lehet a virtuális valuták árára és a blockchain startupok sikerességére is.

A felmérésben olyan kérdés is volt, ami a következő generáció fizetési eszközeire kérdezett rá. Erre a kérdésre érkeztek a legizgalmasabb válaszok. Durván egyharmad szerint az Apple Pay és társai a jövő, stabil kilenc százalék körül van azoknak az aránya, akik szerint a virtuális valuták nyerik a meccset. A különböző bankkártyák még a távolabbi jövőben is szereznek 39 százalékot, és a készpénz is rendelkezik a jövőből egy 11 százalékos részesedéssel. A fennmaradó 12 százalék szerint viszont még nem látszik az a technológia, még nem találták fel azt a fizetési módot, amit a gyerekeink használni fognak.

A fenti eredmény különösen annak fényében érdekes, hogy milyen régen használ az emberiség érméket és bankjegyeket.

Bitcoin, ethereum, készpénz vagy fintech fizetés? Októberi konferenciánkon mindegyikről esik szó!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?