Érdekes felmérést készített az amerikai LendEdu oldal. Arról kérdeztek meg 875 darab, 18 évesnél idősebb fogyasztót, hogy ma milyen módon fizetnek és egy generáció múlva mi lesz a bevett fizetőeszköz.

Érdekes felmérést készített az amerikai LendEdu oldal. Arról kérdeztek meg 875 darab, 18 évesnél idősebb fogyasztót, hogy ma milyen módon fizetnek és mire számítanak, öt év múlva mi lesz a bevett fizetőeszköz.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

A jelenre vonatkozó válaszok nem rejtenek nagy meglepetéseket. A hitel- és betéti kártya a válaszadók kétharmadának választott fizetési eszköze. (A betéti a népszerűbb a kettőből.) További 31 százalék készpénzt használ. Az alternatív fizetési módok pedig a felmaradó két százalékon osztoznak. Az összes Pay szóra végződő fizetési megoldás például 0.91 százalékos részesedéssel rendelkezik a LendEdu felmérése szerint, a virtuális valuták pedig még rosszabbul állnak.

Nem lennénk most bankjegynyomda

Az ötéves előrejelzés viszont érdekes, mert a válaszadók a készpénzhasználat visszaesésével számolnak. Azt várják, hogy az Apple Pay és társai tíz százalékos részesedést szereznek, a betéti kártyák nőni tudnak a hitelkártyák rovására. A bitcoin és egyéb virtuális valuták népszerűsége pedig duplájára ugrik, ami még mindig nem nagy szám, ha a teljes képet nézzük, de ha a jóslat bejön az jelentős hatással lehet a virtuális valuták árára és a blockchain startupok sikerességére is.

A felmérésben olyan kérdés is volt, ami a következő generáció fizetési eszközeire kérdezett rá. Erre a kérdésre érkeztek a legizgalmasabb válaszok. Durván egyharmad szerint az Apple Pay és társai a jövő, stabil kilenc százalék körül van azoknak az aránya, akik szerint a virtuális valuták nyerik a meccset. A különböző bankkártyák még a távolabbi jövőben is szereznek 39 százalékot, és a készpénz is rendelkezik a jövőből egy 11 százalékos részesedéssel. A fennmaradó 12 százalék szerint viszont még nem látszik az a technológia, még nem találták fel azt a fizetési módot, amit a gyerekeink használni fognak.

A fenti eredmény különösen annak fényében érdekes, hogy milyen régen használ az emberiség érméket és bankjegyeket.

Bitcoin, ethereum, készpénz vagy fintech fizetés? Októberi konferenciánkon mindegyikről esik szó!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?