Össze-vissza ítélnek az amerikai bírók abban a kérdésben, hogy a bitcoin pénznek számít-e. A végső döntést talán a legfelsőbb bíróság hozza meg, ha eljut oda az ügy.

Össze-vissza ítélnek az amerikai bírók abban a kérdésben, hogy a bitcoin pénznek számít-e. A végső döntést talán a legfelsőbb bíróság hozza meg, ha eljut oda az ügy.

Bitcoin

Alison Nathan New York-i szövetségi bíró a floridai Coin.mx kriptovaluta-piac és üzemeltetője elleni perben kimondta, hogy a „bitcoin tőkének számít a szó hagyományos jelentésében”. Azaz akinek bitcoinja van, annak pénze van, és a bitcoinnal való kereskedésre is hasonló törvények és szabályozások vonatkoznak, mint a pénzpiacra.

Az ítélet rossz hír Murgiónak, aki azzal próbált védekezni a pénzmosási vádak ellen, hogy a bitcoin nem is számít pénznek. Ha elfogadja ezt az érvet, az egész per füstként oszlik szét hirtelen.

A bitcoin kérdése azonban nincs megoldva. Egy miamiban székelő bíró korábban úgy ítélt, hogy a bitcoin egyáltalán nem számít pénznek. Ráadásul Murgio ügyvédje szerint a védence sem hagyja annyiban az ítéletet, fellebbezni fog, amíg lehet.

Platypus-sketch

Na akkor mi is ez?

A vitának az a legjobb része, hogy a szakértők vicces megjegyzéseket engedhetnek el a bírók és a szabályozó hatóságok rovására. Jacob Elisoff, a Calibrated Markets bitcoin kereskedőcég tulajdonosa szerint például

olyan ez, mint amikor az európaiak először láttak kacsacsőrű emlőst, és összezavarodtak. Emlős ez? Madár, vagy mi?

Elisoff szerint nem is lesz olyan jellegű megoldás, hogy a bitcoinról az érveket értékelve bejelentik, hogy pénz vagy sem. Egy új kategóriába tartozik, ami új szabályozást igényel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?