A hibára a PayPal maga hívta fel a szerv figyelmét. Egy külsős audittal megúszhatják a súlyosabb következményeket.

(Forrás: Steve Ganz / Flickr CC-BY)

Külsős auditor által elvégzett vizsgálatot kért az AUSTRAC, az ausztrál pénzügyi felülvizsgálati szerv, a PayPal helyi leányvállalatától. A pénzmosási, szervezett bűnözési és terrorizmus támogatási ügyeket kereső szervezet százhúsz napos határidőt adott a PayPalnek a vizsgálat lebonyolítására.

A felszólítás válasz a cég önfeljelentésére. Az ausztrál PayPal egy belső vizsgálat után talált egy olyan hibát, amely a nemzetközi pénzmozgások naplózásával és jelentésével függ össze. Azt azonban tagadja a cég, hogy a külsős auditra azért van szükség, hogy ez által gyermekkeresedő hálózatokat tárjanak fel.

Mindenben együttműködünk az AUSTRAC-kel, hogy ezt a jelentési problémát megoldjuk és hogy a szerv által elrendelt auditot végrehajtsuk a megszabott időn belül

– nyilatkozta Amanda Christine Miller, a PayPal kommunikációs vezetője.

Az AUSTRAC nem csak a PayPalt szemelte ki magának, hanem az áruhitelhez hasonló termékeket kínáló Afterpay Touch Groupot is. Őket júniusban szólította fel arra, hogy egy audittal bizonytsák, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni szabályokat betartva működnek. Az Afterpay úgy ad pénzt önrész nélküli termék vásárlásra, hogy nem kell hozzá hitelkártyát vagy hagyományos áruhitelt igényelni. Az AUSTRAC szerint a folyamat során nem tettek meg mindent a vásárló azonosításának érdekében.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?