Blockchainnel akarja biztonságosabbá tenni az élelmiszer ellátási láncot az Egyesült Államok legnagyobb kereskedőháza. Ha jövőre tényleg elindul a rendszer, óriásit lép előre a blockchain.

Blockchainnel akarja biztonságosabbá tenni az élelmiszer ellátási láncot az Egyesült Államok legnagyobb kereskedőháza. Ha jövőre tényleg elindul a rendszer, óriásit lép előre a blockchain. Ez nem zöldség!

Fotó: Liz Muir CC-BY

Tavasszal a Walmart amerikai üzlethálózat több amerikai államban kénytelen volt levenni a polcairól az aprított római salátát, mert a termék aprítás és csomagolás közben kólibacilussal (E. coli) fertőződhetett meg. A járványban 35 ember betegedett meg, néhányuk kórházba is került. A cégnek nem ez az első E. colis ügye, 2007-ben már bíróság elé citálta a céget egy fertőzött hamburgerhús miatt kórházba kényszerülő vásárló.

A kereskedőház egy új eszközhöz nyúl az élelmiszerbiztonság érdekében. Arra kéri a zöldségbeszállítóit, hogy a blockchainen dokumentálják a termények útját a farmtól a Walmart raktárakig. A kérés persze inkább csak előrejelzés, a Walmart jövő őszre ígéri a blockchaines rendszer üzembe állítását.

A cég azt reméli, hogy a hitelesített, nem hamisítható naplózás mellett valós időben lehet majd követni a termékek útják. Ettől még fertőzések előfordulhatnak, de lehet majd ellenőrizni, hogy mely termékeket kell levenni a polcról, mik lehetnek érintettek, pontosan melyik farmról származnak az ehetetlen saláták és zöldségek.

A módszer nem csak a zöldségek követésére lehet alkalmas. Az amerikai élelmiszerbiztonági hatóság és a járványügyi központ adatai szerint csak 2018-ban volt már müzlipánik, kekszpara, tojásmajré, dinnyefrász és pulykafélsz is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?