Nem csak az iskolákból hiányzik a pénzügyi oktatás, a legnagyobb videomegosztót is sámánok és varázslók uralják a közgazdaság professzorok helyett.

Nem csak az iskolákból hiányzik a pénzügyi oktatás, a legnagyobb videomegosztót is sámánok és varázslók uralják a közgazdaság professzorok helyett.

Bajban van az, aki pénzügyi tudást akar összeszedni magyarul a YouTube-ról. Míg angolul az inspirálónak szánt TED-előadásokon túl el lehet kapni egy-két Nobel-díjas közgazdász előadását is, a magyar választék butább és szegényesebb. Úgy tűnik, mintha az utolsó pénzzel foglakozó magyar szakmunka a Mágnás Miska lett volna.

A pénz keresőszó egy darabig egészen kedvező képet mutat. A legnézettebb videó Halott Pénz Van valami a levegőben című slágere valami 21 millió megtekintéssel. Erről azonban már a címe is elárulja, hogy nem gazdasági témákat feszeget, hanem a légköri széndioxid mennyiségére hívja fel a figyelmet, ami évmilliók óta nem volt ilyen magas.

Tovább keresgélve gyanús MLM rendszerben működő, ingyen pénzt ígérő cégekről szóló videókon kell átvágni magunkat, hogy végül elérjünk a pénzkeresés egyetlen, bizonyíthatóan működő módszeréhez: a varázslathoz. Igen, azok ott a videón Grabovoj-számok.

És akkor jöttek az illuminátusok

Nem járunk jobban akkor sem, ha a gazdaság szóra keresünk. Egy feliratos rajzfilm a legnépszerűbb találat, amely szerint az amerikai álmot a bankok, a Rotschildok és úgy általában véve a nem aranyfedezetű pénz szúrta hátba. A rajzfilmben akasztanak bankárt, gyújtanak fel bankot, szerepel benne a bankok ellen prédikáló Thomas Jefferson, és a Mátrixot idéző csápos robotok is.

A videó valahonnan a 2008-as hitelválságtól indul, de akad benne minden a Vissza a jövőbe-től kezdve a Spártán keresztül egy sajátos szemléletű amerikai történelemleckéig. Nagyobb bűne, hogy pár száz éves, helyenként kontextusából kiragadott idézetekkel próbálja meggyőzni a nézőt.

Össze lehet még futni ezen felül A pénz mint adósság című videóval is a toplistán, ami Paul Grignon kanadai filmes 2006-os – majd 2009-ben felújított – filmjének magyar feldolgozása. Ez helyenként ugyanazokra az elnöki idézetekre épít, mint Az amerikai álom, és költ még mellé párat. A legnézettebb verzióját 135 ezren látták, ami a 21 milliós Halott Pénz kliphez képest persze eltörpül, de onnan is lehet nézni, hogy ez az első pénzről szóló videó, ami nem zene vagy feltöltött sorozatrész.

Nincs semmi normális?

A fentiekhez képet tulajdonképpen vigasztaló, amikor bankokra keresve egy Mosolygós bankók című videó jön szembe, amiben Damien White bűvész azt mutogatja el, hogyan lehet mosolyra húzni az ötszázason Rákóczi száját. Az ezresen figyelő Mátyás király egyenesen vigyorog a trükktől!

Szépítésnek meg lehet találni még néhány gazdasági témájú tévéműsort – köztük a GazdaságTV-t -, illetve lakossági témában bankkártya és számlacsomag reklámok (!) még akadnak a videomagosztón. Általában véve azonban a varázslat és az összeesküvéselméletek erősebbek a YouTube-on, mint az ismeretterjesztés. Ha mégis meghoztuk a kedved, az Első Pesti Egyetemi Rádió egyelőre Dropboxon lakó archívumában érdemes szétnézni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?