Túl könnyen költjük el a digitális pénzt, egy amerikai tervezőiroda azonban már gondolkodik azon, hogyan csinálhat belőlünk jobb embereket a technológia által.

Az a baj a digitális pénzzel, hogy nincs alakja. A mobiltácában tárolt összeg ugyan „felveszi” a telefonunk formáját, mint a víz a kancsóét, amibe töltjük. A Scrip nevű új termékötlet ezen akar segíteni.

scrip

Nem, nem vibrátor, bár annak is vannak előnyei. A NewDealDesign nevű stúdió olyan digitális pénzt dolgozott ki, aminek van súlya – írja a The Verge. Amit nem lehet otthon hagyni, mert feltűnik, hogy valamit nem raktunk el. A Scrip tetején három érintőfelületet (húszas, ötös, egyes, mint a bankjegyek) használva lehet összelegózni a fizetendő összeget. A fizetés maga pedig NFC-vel történik, azaz pont úgy, mintha egy érintőkártya lenne. Természetesen a Scripek egymás között is tudnak pénzt küldeni majd, csak össze kell őket érinteni.

A Scrip tárca részét ugyanúgy egy újratölthető mobiltárca adná, mint a többi kütyüs fizetési megoldásnál. A különbséget az eszköz kialakítása, tárgy jellege adja. Ez nem egy olcsó óra, kerámia gyűrű vagy szilikon karkötő, mint az eddigi kártyapótlékok, hanem egy nehezebb használati tárgy, ami egy idő után magán hordozza majd a mindennapi használat nyomait is.

scrip

Az eszközből jelenleg három prototípus példány létezik és egyik sem működőképes. A tervezők először azt próbálták ki, hogy tudnak-e értékesnek tűnő eszközt csinálni, ami elfér az ember tenyerében és egy ismerős, a pénz számolgatására hasonlító mozdulattal használható.

Jobban szórjuk a digitális pénzt

A fentiek mellett az eszköz célja, hogy a felhasználó kicsit vacakul érezze magát, ha használja a Scripet. A készpénz költése a Montreali Neurológiai Intézet 2007-es kutatása szerint ingerli az ember fájdalomreceptorait. Ezt egy fMRI-s, pénzköltési kérdésekkel végzett vizsgálat során állapították meg, tehát érdemes kis fenntartással kezelni, de az biztos, hogy pénzt kiadni nem jó érzés.

A kártyahasználatnak, mobilfizetésnek, internetes vásárlásnak nincs ilyen hatása, a Scipet tervező Jaeha Yoo szerint ezért költekezünk sokkal felelőtlenebbül, ha digitálisan vásárlunk. A Scrip vissza akarja hozni ezt a bűntudatot a pénzköltésbe.

scrip

Van egy két és fél éves gyerekem, és azon gondolkodtam, hogy abban a világban, ahol én is az órámmal vásárolok, hogyan tudom megtanítani arra, hogy miért oké megvenni egy ötdolláros dolgot és miért nem az 25 dollárt elkölteni

– mondta Yoo, aki azt reméli, hogy a Scrip segít majd pénzügyi tudatosságra tanítani a gyerekeket.

Az ötlet nem teljesen új: a sci-fikben gyakran szerepelnek olyan eszközök (például kreditchipek), amelyek a pénz fizikai voltának megőrzésére szolgálnak. Illetve arra is, ezt viszont ma inkább a bitcoin és a kriptovaluták ígérik, hogy egy központi rendszer használata nélkül, anonim módon lehessen nagyobb összegeket megmozgatni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?