Franciaország mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy az Amazon megegye az ország könyvpiacát. A három eurós postaköltségnek is az a célja, hogy kiegyenlítse az esélyeket.

(Fotó: rey perezoso CC-BY-SA)

Minimum három eurós postaköltséget fog kötelezővé tenni az online könyvesboltok számára a francia kormány. A lépéstől azt remélik, hogy a saját logisztikai rendszerére támaszkodva gyakorta ingyen szállítást felkínáló Amazonnal szemben ismét helyzetbe hozza a francia könyvesboltokat. A minimum díj a 35 eurónál kevesebbe kerülő csomagok esetén számítandó fel.

Franciaország korábban már más eszközzel is szabályozta a könyvpiacát. 1981 óta kötelező a könyvesboltoknak azon az áron adni a könyveket, amit a kiadó a könyvre írt. A törvény maximum öt százaléknyi mozgásteret hagy a kereskedők számára, nagy akciókra nincs lehetőség. 2011 óta a törvényt kiterjesztették az e-könyvekre is.

Az Amazon nem csak az ingyenes postázással haragította magára a könyvkiadókat. (Ez 2014-ben betiltották, de úgy, hogy csak egy eurocentet kellett felszámolni a szállításért.) Elterjedté vált az a gyakorlat is, hogy új köteteket antikvár példányként árusítanak kereskedők az amazonos boltjukon keresztül. Az antikvár könyvekre viszont már nem vonatkozik az árakat rögzítő törvény.

A kormány szerint a kötelező postaköltség a kisebb boltok versenyképességét javítja. Ebben egyért az ország kultúráért és kereskedelemért felelős minisztériuma is. Arra azonban nincs válaszuk, hogy az Amazon és a Fnac kereskedőház mellett, amelyek a könyvforgalom 80 százalékát bonyolítják, hogyan fognak virágozni a kisebb boltok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?