Áprilisban hallhattak először brit kormányzati tisztviselők a Libra kriptopénzről. Hiába a meetingek, a britek szkeptikusak maradtak a kérdésben.

(Kép: Christoph Scholz CC-BY)

A Reuters közérdekű adatigénylésekkel megtalálta azt a csodafegyvert, amivel a Facebook maga mellé próbálta állítani a brit jegybankot, szabályozási szakembereket és a pénzügyi tárcát. Nem kell mágiára gondolni, csak arról van szó, hogy a Facebook emberei háromszor is leültek tárgyalni a brit szakemberekkel a Libra bejelentése előtt.

A hírügynökség szerint a találkozók arra utalnak, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala próbált megágyazni a kriptopénznek. Jóelőre próbált támogatókat szerezni a Libra június 18-i bejelentése előtt.

A Librát még így sem üdvözölték szeretettel a jegybankok. Szkeptikus és ellenséges reakciók köszöntötték azt, hogy egy botrányokkal teli év után az eleve nehezen szabályozható Facebooknak a globális pénzügyi rendszerre hatással lévő tervei is vannak. Még a Bank of England is azt nyilatkozta, hogy több információra van szükség és a Libra felboríthatja a pénzügyi rendszert. Ugyanakkor a Bank of England igazgatója, Mark Carney még a leginkább baráti hang az erős szabályozásért és a projekt leállításáért szót emelő bankárok között.

A Reuters által megszerzett dokumentumok szerint a Facebok küldöttsége április 23-án a brit pénzügyminisztérium kriptós szabályozásért felelős szakembereivel találkozott. Másnap az FCA pénzügyi felügyeletnél volt jelenésük. Majd pedig május 14-én a minisztérium, az FCA és a Bank of England csapata előtt jelentek meg a közösségi oldal küldöttei.

A Facebook nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit, és kérdésekre sem válaszolt az ügyben. A pénzügyminisztérium szóvivője pedig szintén nem mondott semmit a Reuters kérdéseire.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?