Lehet örülni, de még nincs vége a rodeónak. A szigorúbb SCA miatt könnyen lehet, hogy mégis kényelmetlenebb lesz a neten pénzügyeket intézni.

A biometrikus azonosítás jó lenne, ha elterjedne

A brit Barclaycard elvégzett egy gyors és rendkívül fontos felmérést. Összehasonlították a szeptember 14-i és szeptember 15-i tranzakciós forgalmukat, hogy megtudják, hogy az erős ügyfélhitelesítés (SCA) volt-e bármilyen hatással a netes fizetésekre.

A bank szerint az e-kereskedők nem tapasztaltak emelkedést sem a félbehagyott tranzakciókban, sem pedig a visszautasított fizetési műveletekben. Azaz a vásárlók is türelmesek és a rendszer sem szűr ki több tranzakciót, mint normálisan. Az átállás egyelőre siker.

Az SCA bevezetése nem csak Magyarországon csúszik és csúszhat, hanem a többi EU-s országban is van lehetőség akár egy évnyi türelmi időt is adni. Mivel a legkézenfekvőbb SCA-megoldások kényelmetlenséget visznek a fizetési folyamatba, többen éltek a halasztás lehetőségével. Egy éves időtartamon lehet abban reménykedni, hogy a biometrikus azonosítóeszközök jobban elterjednek, az ügyfelek pedig így kevésbé macerás módon fizethetnek. Az SCA bevezetése nem csökkentette a fraud detection (csalásészlelés) termékek iránti keresletet, mi is írtunk arra, hogy az évi 1,8 milliárd euróra rúgó elcsalt tranzakciók miatt többen próbálkoznak a mostaninál hatékonyabb szűrőrendszerek létrehozásával.

A Barclaydard által elvégzett vizsgálat csak az egyik lehetséges vizsgálat. A magyar bankok az SMS azonosítást választották egyelőre. Később pedig – amennyiben jól értelmezzük a PSD2 kívánalmait – a 3D-Secure 2.0 értelmében két olyan faktort kell majd megadni a vásárláshoz, amely közül egyik sem a kártyán szereplő adat. Ehhez újabb adatbekérésre lesz szükség. Ez azonban új kényelmetlenséget is jelenthet a vásárlóknak, így az e-kereskedők még nem lehetnek teljesen nyugodtak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?