Legalább egy évtizede hallgatjuk, hogy a jövő tárcája a mobiltelefon. Most azonban közel vagyunk ahhoz, hogy ez igaz is legyen.

Legalább egy évtizede hallgatjuk, hogy a jövő tárcája a mobiltelefon. Most azonban közel vagyunk ahhoz, hogy ez igaz is legyen.

mobiltárca

Mi az a mobiltárca?

Olyan szoftver, amiben egy irattárcához hasonlóan pénzt, igazolványokat, jegyeket és kuponokat lehet tartani. A rendelkezésre álló funkciók tárcánként változhatnak. Akad olyan, amely csak fizetésre alkalmas, más appok akár a hűségkártyáinkat is képesek tárolni.

Ha arra keresek, hogy mobiltárca, mindent megtalálok?

Sajnos ennél bonyolultabb a helyzet. Van egy Mobiltárca Szövetség, amit biztosan kidob a kereső, és ahol meg lehet nézni, hogy a három mobilszolgáltató mit tesz elérhetővé a hozzájuk tartozó mobilokon. Ezekről lentebb mi is beszélünk. Az egyes szolgáltatók azonban már nem az általános mobiltárca szót használják, hanem a saját márkaneveiket: Telekom MobilTárca, Vodafone Wallet, GránitPay.

Ettől bankkártya lesz a telefonból?

Ha az ennyire egyszerű lenne! Csak azokat a telefonokat lehet egyszerűen érintős bankkártyává változtatni, amelyek egyrészt rendelkeznek NFC-chippel, másrészt pedig a telefonon futó appok használhatják is a chipet. Az utóbbi kitétel azért fontos mert az iPhone ugyan évek óta tartalmaz beépített NFC-t, a funkciót csak az Apple saját fizetős appja éri el. Azaz, ha iPhone-od van, akkor kivételesen rosszul jártál.

Amennyiben viszont minden adott, akkor a telefonnal ugyanolyan egyszerűen lehet fizetni, mint egy PayPass-bankkártyával.

iphone apple pay

A mobilszolgáltatóm tárcáját szeretném használni, mire van szükségem?

A Telekom időnként frissülő listát állított össze azokból a készülékekből, amelyekkel lehet mobiltárcát használni. Emellett a cég webes boltjában is lehet az ilyen funkciót kínáló mobilokra szűrni. A Vodafone esetében egy PDF formátumú listából lehet megnézni, hogy milyen, a cég által forgalmazott vagy kártyafüggetlenül megvehető készülékek alkalmasak a szolgáltatás igénybevételére.

A megfelelő mobil mellett mobiltárca-képes SIM-kártyára is szükség van, amit a mobilszolgáltatók biztosítanak.

És a Telenor-ügyfelek?

Csak nyugalom, nem kell semmit elsietni! A Telenornak van egy Wallet nevű alkalmazása, amiben például mobilszámlát lehet fizetni. Ebbe fel lehet venni a cég és a Budapest Bank együttműködéseként létrejött MyCard nevű hitelkártyát, ellenőrizni lehet a költéseket, módosítani lehet a kártya limitjét. NFC-s fizetést azonban egyelőre nem tud az app.

Fentebb volt szó a Gránit Bankról, velük mi a helyzet?

A bank 2016. szeptemberének elején indította el mobiltárcás fizetési szolgáltatását. A funkciót nem egy külön appba költöztette be, hanem az amúgy is létező mobilbankból lehet elérni. Jelenleg ez a bank kínálja a leggyorsabb megoldást a mobilos fizetés beüzemelésére: az ügyfelei az app letöltése és egy gyors regisztráció után azonnal fizethetnek a telefonjukkal. A szolgáltatás érdekessége, hogy a telefonra töltött bankkártyának nem kell eredetileg paypassosnak lennie.

A Gránit Pay-hez nincs szükség speciális SIM-kártyára, NFC-képes, legalább Android 5.1-et futtató telefonra azonban igen.

Ilyet csak a bankomtól kaphatok?

Mobiltárcával Dunát lehet rekeszteni. Nem mindegyik fog közvetlenül a bankkártyánkkal beszélni, de tárcaműveletekre mindegyik képes. Mobil tárcának számít az Apple Pay, az Android Pay, és mivel mobilos fizetésre is használható, rendelkezik appal, ezért a PayPal is. A felhasználónak az alapján kell választania, hogy mire akarja elsősorban használni a szolgáltatást. Ha nem akar vele csokit vagy kólát fizetni a boltban, akkor lehet, hogy a bankkártyás köröket meg is spórolhatja.

Csak pénz lehet a mobiltárcában?

Nem, dehogy. Sőt, ha a Paypass bankkártya funkcionalitásáról lemondunk, rögtön sokkal több lehetőség áll előttünk. A készülék képes vonalkódokat és QR-kódokat tárolni, amik kuponokat vagy repülőjegyeket azonosíthatnak. Ezek pedig NFC-chip nélkül is megjeleníthetők.

Biztonságos ez?

Igen. Akkor sem kell aggódni, ha a mobil tárolja a bankkártyánkat és lehet vele fizetni. Ha pedig ez a funkció nincs meg, nos, akkor még kevesebb aggódnivaló van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?