Az euró még okés, de ha egy mód van rá, ne nyalogassanak román lejt vagy amerikai dollárt.

Az euró nagyon rossz táptalaj a baktériumoknak (Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)
(fotó: Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)

Majdnem sikerült elsiklani a fontos tény felett, hogy idén is kiosztották az Ig Nobel Díjakat, amit a legfurcsább, legidiótább és esetenként a legértelmetlenebb tudományos kutatások között szoktak kiosztani. Mivel van gazdasági kategória is, így lényegében kötelességünk foglalkozni a témával.

Török, német és holland kutatók szupercsapata vitte haza idén a gazdasági Ig Nobelt. Habip Gedik, Timothy A. Voss és Andreas Voss azt vizsgálta meg, hogy melyik ország papírpénze a leginkább alkalmas veszélyes baktériumok továbbadására.

A kutatócsoport a Staphylococcus aureus, az E. coli és a sajtóban gyakran szuperbaktériumként emlegetett Vancomycin-rezisztens Enterococcus (VRE) életképességét és továbbadhatóságát figyelték meg különböző pénzeken. Az ötlet nem légből kapott: a bankjegyek jellemzően rendkívül mocskos dolgok. Koszos kézzel fogjuk meg, zsebben, tárcában tartjuk, ráadásul millió kézen mennek át. És mindezt úgy, hogy jellemzően senki sem tisztítja meg a bankjegyeit. Van, hogy az ember kimos a farmer zsebében egy ezrest, de az véletlen bosszúság, nem szándékos cselekedet.

A kísérlet meglepő eredménye az volt, hogy a polimer alapanyagú román lejen jobban szaporodnak a baktériumok, mint a természetes alapanyagú pénzeken. Illetve az is érdekes, hogy a bankjegyről a baktériumok át tudnak kerülni az emberre. Igaz ezt nagyon kis mintán, három önkéntesen tesztelték. A kísérlet végén a bankjegyeket ultraibolya fény alatt sterilizálták, majd elköltötték. A teljes tanulmány elérhető online, rendkívül érdekes olvasmány.

A klasszikus műveltségűek tudják, hogy a pénznek nincs szaga. A mondást Titus Flavius Vespasianusnak tulajdonítják, aki megadóztatta a római vizeldéket. Akik pedig olvassák az időnként feltűnő, a papírpénzek mikrobiológiai és kémiai vizsgálatával foglalkozó tanulmányokat, azok azt is tudnák, hogy de, akár lehetne is szaga. De még milyen!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?