Az adatok átlátható és biztonságos kezelése olyan feladat, amit minden adatokkal dolgozó cégnek meg kell oldania. Az App Annie-nak látványosan nem sikerült.

(Fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)
(fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)

Értékpapír csalási vádból mostanában volt néhány, de app metrikát gyártó cég még nem keveredett ilyesmibe. Az amerikai SEC piacfelügyeleti szerv szerint azonban az App Annie mobil analitikai platform és alapítója Bertrand Schmitt pont ezt a bűnt követte el. A cég megegyezett az SEC-vel, tízmillió dollárt fizetnek azért, mert „félrevezető gyakorlatot folytattak, megtévesztően közölték, hogyan gyűjt alternatív módokon adatot az App Annie”.

Az App Annie a mobilos metrikai piac legnagyobb szereplője. Egyaránt ad el adatokat fejlesztőknek, hirdetőknek és kiadóknak is olyasmiről, hogy hányszor töltötték le az appokat, milyen gyakran használják vagy mennyi pénzt termel. Az adatok nem az App Store-ból vagy Play Store statisztikájából származnak – írja a Techcrunch.

A cég azt ígérte az adatszolgáltatóinak, hogy anonimizálva és aggregálva használja csak a tőlük kapott információkat iparági előrejelzések készítésére. Azonban a SEC szerint 2014 és 2018 között a két ígéretet figyelmen kívül hagyva, nem anonimizált adatokkal módosította az algoritmikus előrejelzéseit, hogy azok pontosabbak és értékesebbek legyenek.

Ezt azonban nem mondták el az ügyfeleiknek sem, velük azt közölte a cég, hogy legális forrásból származó adatokat adnak el. Az ügyből pedig ott lesz értékpapírcsalás, hogy cégek befektetési döntéseket hoztak az App Annie-től vásárolt jelentésekre alapozva.

A tízmillió dolláros büntetést a cég fizeti. Az alapító vezér, aki alatt a visszaélések történtek csak 300 ezer dollárt fizet be. Schmidtet azonban három évre eltiltották a vállalatvezetéstől is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?