A februári teltházas konferencia után új célokat tűztünk ki magunk elé. Októberi kétnapos konferenciánkon olyan témákba megyünk bele, amelyeket korábban épp csak érintettünk.

A februári teltházas konferencia után új célokat tűztünk ki magunk elé. Októberi kétnapos konferenciánkon olyan témákba megyünk bele, amelyeket korábban épp csak érintettünk. Még vannak early bird jegyek, most kell jelentkezni!

Jön a nagyobb, hosszabb, vágatlan fintech konferencia (Fotó: Pál Anna Viktória / FTR)
Jön a nagyobb, hosszabb, vágatlan fintech konferencia (Fotó: Pál Anna Viktória / FTR)

Hogy miről szól a fintech 2017-ben? Szerintünk vannak még szabad területek, ahol nagy fejlődés várható, de van legalább két probléma, amit minden fintech vállalkozásnak meg kell oldania, ha azt szeretné, hogy jövője legyen vagy sikeres akar lenni. Ezek köré építettük a konferencia hívószavait is. Nézd meg a konferencia oldalát!

Mobilfizetés

Az első, sikertelen kísérlet utáni por elült, Magyaroszágon ismét terjedőben van a mobilos fizetés. Mi is kipróbáltuk, amikor az OTP Simple app megtanulta virtualizálni a bankkártyákat. Azóta a cég bővített a szolgáltatáson, már létre lehet hozni az appban egy prepaid kártyát is, így nem csak az OTP-nél vezetett számlával rendelkező ügyfelek használhatják a fizetést. Az OTP azonban csak a legnagyobb bank, ami ilyen szolgáltatást kínál. A kisebb és gyorsabban fejlesztő van még jópár lehetőség, ami nincsen lefedve, és van legalább két probléma, amit minden fintech vállalkozásnak meg kell oldaniuk – esetünkben a Gránit és az MKB – megelőzték a kártyavirtualizációval.

A mobilos fizetés már most is elég kényelmes, az új iPhone X pedig még kényelmesebbé próbálja tenni. A nagyjából félmillió forintba kerülő készüléknek elég belenézni a kamerájába, hogy engedélyezze a fizetést.

Forrás: OTP Simple
Forrás: OTP Simple

PSD2

Minden nappal közelebb kerül a nagy európai API-nyitás időpontja. Ezzel hatalmas területen válik kiszámíthatóvá a fintech startupok alapítását és a banki partnerségek kiépítése. Meglepetéseket még okozhat az irányelv alkalmazása, ahogy a Zuno Bank alapítói is rácsodálkoztak arra, hogy a lengyel szabályozó egészen mást gondol a banki licencek elfogadásáról, mint mindenki más.

Arról, hogy az új európai szabályozásnak mi lesz a hatása Pereczes János, az MKB inkubátorának vezetője, Csákay Mátyás, a Magnet informatikai vezetője és további banki szakemberek beszélgetnek majd kerekasztalunkban. Dolgozunk azon, hogy a szabályozó is ott legyen az asztalnál.

Mindezt a FinTehcRadar Konferenca 2.0 boncolgatja majd októberben. Nézd meg a konferencia oldalát!

Adatbiztonság

A Fintechradar működése óta óvatos becslés szerint is legalább kétmilliárd ember adatait lopták el, szivárgott ki, hagyódott el. Csak a Yahoo-nál egymilliárd rekordnál több szivárgott ki. De a pénzügyi szférának is van mivel dicsekednie: a mostani Equifax törés 143 millió rekordja is nagy szám. Korábban a JPMorgan Chase-től vitték el 83 milliónyi ügyfél adatait, de a Korea Credit Bureu és másik három pénzügyi cég is fel tud mutatni egy 104 milliós adatvesztést.

A Breach Level Index szerint az oldalra felkerült töréseknek hat százalékánál volt megfelelően titkosítva az adatbázis. Az ilyen adatvesztések az okai annak, hogy a identity theft elterjedt bűncselekmény, a pénzügyi szereplőknek pedig vagyonokat kell elkölteniük csalásszűrésre. Hogy meg lehet-e mindezt előzni? Hackerek és banki szakemberek mondják meg kerekasztalunkban.

Ha a budai játszóterek és fagyizók körül is hackerszobor van, az csak jelent valamit (A fotót a MOM Park mellett lőttük.)
Ha a budai játszóterek és fagyizók körül is hackerszobor van, az csak jelent valamit (A fotót a MOM Park mellett lőttük.)

Big Data

Igaz, hogy az egyre növekvő méretű adatszivárgásokért is a big data felelős. Egyre nagyobb adatvagyont halmoznak fel a cégek, mert ennek elemzésével új szolgáltatásokat, találóbb ajánlásokat, okosabb termékeket lehet létrehozni. Adat és adat között azonban óriási a különbség: kisebb mennyiségű jól rendezett információból esetenként jobb eredmények születnek, mint évtizedek óta gyűjtött, de horrorisztikus, semmivel nem kompatibilis adatformátumokban tárolt gigászi adatbázisokból. Az adatok minőségéről és az elérhető eredményekről Prekopcsák Zoltán, a Rapidminer fejlesztési vezetője és egy adatot és blockchaint is igénybe vévő startup vezetője fog beszélni.

Állam, közmű, fintech

A pénzügy – bármennyire próbálják ezt megváltoztatni a kriptopénzek rajongói – még mindig erős állami kontrollal rendelkező terület. A bankok és a startupok sikere is attól függ, mennyire tudnak szót érteni a Magyar Nemzeti Bankkal és más európai szabályozókkal. Az államnak és a közműszolgáltatóknak azonban máshogy is közük van a területhez. Hatalmas mennyiségű olyan pénzforgalom van, amelynek a kezelését kényelmesebbé lehet tenni. Legyen szó rezsiről vagy sárgacsekkről, van mit tuningolni.

A Trov gitárbiztosítást is tud, épp csak az elhangolódás ellen nem véd (Fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)
A Trov gitárbiztosítást is tud, épp csak az elhangolódás ellen nem véd (Fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)
(fotó: Angela Quitoriano / Flickr CC-BY)

Insurtech

A sokadik neobankban vagy fizetési szolgáltatásban nem látsz lehetőséget? Akkor itt az idő insurtech startupot indítani. A Fundamenta már keresi is azokat az ötleteket, amiket egy inkubátorprogramban tovább lehet nevelni. De a Generali és a Groupama is kacsintgat a modern technológia – például a virtuális valóság – felé, igaz egyelőre csak reklámra használták. Az amerikai piacon már nagyon érdekes modelleket tesztelnek, itt az idő, hogy a hazai biztosítási piac is érdekesebb legyen. Szász Levente biztosítási szakértő ad pár tippet, hogyan kell nekifogni.

Sebastian de With amerikai dizájner csodás UX-es vicce, nem tudtunk neki ellenállni
Sebastian de With amerikai dizájner csodás UX-es vicce, nem tudtunk neki ellenállni

UX

A világ legokosabb, legtöbb pénzt megspóroló szolgáltatását is megcsinálhatod, ha fizikai fájdalmat okoz használni. Mindenkinek van egy sztorija egy kényelmetlen netbankról, olyan költségfigyelő appról, aminek a használatához az agyat kell átdrótozni, vagy más, pénzügyhöz kapcsolódó, pocsék élményt adó szoftverről. A fintech vállalkozások sikere részben azon múlik, hogy tudnak-e a tömegek számára kényelmes szolgáltatásokat fejleszteni. Az ország két legjobb UX szakembere, Németh Ádám és Rung András, fog arról beszélni, hogyan kell elkezdeni emberbarát termékekben gondolkodni.

Mindezt a FinTehcRadar Konferenca 2.0 boncolgatja majd októberben. Nézd meg a konferencia oldalát!

event_pic_datummal


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?