Négy év után jutottak ide.

(kép: 123rf)

Közel egymilliárd eurót fizet a Google, amiből 465 millió adó, 500 millió pedig bírság, amiért nem rendezték időben az adótartozásukat Franciaország felé. A techóriás adózása egyébként elég érdekes, ugyanis Írországban van egy cégük, aminek köszönhetően alig kell adózniuk a legtöbb európai országban. Pedig jó sok üzletet bonyolítanak a kontinensen, a módszerüket a legnagyobb adókerülésként szokás jellemezni.

Úgy gondoljuk, hogy a megoldás egy internacionális adóreform lenne.

monta a Google az esettel kapcsolatban. A francia kormány eredetileg 1,6 milliárd eurót akart kicsikarni belőlük, ami jóval több, mint amennyit az angoloknak sikerült. Ők 130 millió fontot szedtek be a Google-től.

Nem ez az első eset, hogy a franciák nekiestek amerikai nagyvállalatoknak. Korábban Németországgal közösen terveztek adót kivetni például a Google-re, az Amazonra, az Apple-re és a Facebookra. Most, hogy sikerrel jártak, elképzelhető, hogy a többi céget is megkörnyékezik.

A Google bevétele 136 milliárd dollár volt tavaly a Statista.com adatai alapján. Ez rengeteg pénz, de ebből 1,1 milliárd dollárt talán még a Google is megérez.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?