Év végéig zajlik a program, gyűlik az adat. Az autók nélküli, vagy az autók számát leszorító jövő fontos kísérlete a spanyol utazási kedvezmény.

(Fotó: Heather Cowper CC-BY)

Spanyolország 200 millió dollárt különített el arra, hogy ingyenessé tegye a vasúti utazást. A 186 kilométernél rövidebb utak – ez, ahogy azt mindenki tudja az Eddától egy Budapest-Miskolc távolság – 2022 végéig ingyenesek lesznek.

A kedvezmény különlegessége, hogy a spanyol állampolgároknak és a turistáknak egyaránt jár a kedvezmény. Az igénybevételéhez ugyan regisztrálni kell egy utazói kártyát, amiért néhány eurónyi betétet elkérnek, de az utazások árát a kormány által a programra rendelt 221 millió euró fedezi.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter szerint az első jelek alapján rendkívül népszerű lesz. A kedvezmény első napján 100 ezer ember regisztrált Madridban. A kormány azt várja a programtól, hogy az elszabaduló infláció és a lakhatási krízis hatásait mérsékelje. A hasonló német kezdeményezés nagy sikernek bizonyult, ráadásul jóval zöldebben is működött az ország, míg kilenc euróért korlátlan vasútjegyet lehetett venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?