Új pofont kapott az ingyen adóbevallási termékét elrejtő Intuit nevű cég. Még csak a vizsgálat folyik ellene, de csúnya vége lesz az ügynek.

Fotó: Charles Barilleaux CC-BY)

Az amerikai adóbevallást segítő szoftverek dzsungelére időnként rácsodálkozunk. Különösen azért, mert az elvben ingyenes bevalláskészítőt is elérhetővé tévő Intuit úgy dugdossa ezt a lehetőséget, hogy abból rendszeresen jogi problémái vannak.

Jelenleg a ProPublica nyomozó cikkeire támaszkodva indít épp vizsgálatot a Federal Trade Commission. Az Intuit nem túlzottan együttműködő. A vizsgálatról is úgy értesült a sajtó, hogy egy nyilvános beadványban kérte a vizsgálat hatókörének mérséklését.

A ProPublica azt próbálta kideríteni, hogy az amerikaiak többsége számára ingyenes Free File terméket valóban megpróbálta-e elrejteni a gyártó cég. A lap arra is talált bizonyítékot, hogy az Intuit úgy készítette el a Free File weboldalát, hogy azt ne listázzák a keresőmotorok. Emiatt pedig az ingyenes bevallószoftverre jogosultak is kénytelenek voltak a fizetős terméket használni.

Az FTC azt vizsgálja, hogy pert lehet-e indítani az Intuit ellen az ügyben. Májusban már elkezdődtek nyolc alkalmazott esetében a meghallgatások. De jóval több vallomásra vágyik a FTC még. A cég pedig azt vitatja, hogy egyáltalán szükség lenne vezetők és további alkalmazottak beidézésére. A bíróság első nekifutásra elutasította az Intuit kezdeményezését.

Az ügy igazi szépsége, hogy az Intuit egy olyan ígéret birtokában készítette el a Free File bevallási terméket, hogy az amerikai adóhatóság nem készít saját szoftvert. Eközben pedig a cég lobbizott a kongresszusi demokraták adóbevallást egyszerűsítő tervezetei ellen is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?