A régi nagy techóriások már tényleg régiek, A Microsoft és az Apple után most az Alibaba vezetője is visszavonul, de csak egy kicsit.

A régi nagy techóriások már tényleg öregek, a Microsoft és az Apple után most az Alibaba vezetője is visszavonul, de csak egy kicsit.

A techcégeknél úgy tűnik, hogy nemcsak a termékek és a gyártási eljárások változnak nagyon gyorsan, hanem a cégvezetők-alapítók is hamarabb leköszönnek, nem irányítják 82 évesen a vállalatokat. Persze egy váltás mindig kockázatos. Általában két út létezik, az alapító, aki nyughatatlan vizionárius egy szürke, de megbízható cégvezetőt szemel ki, vagy szupersztárt próbálnak igazolni. Nézzük a legnagyobbakat.

Az első nagy vezetőváltás a Microsoftnál történt még még 2000-ben, amikor is Bill Gates-t felváltotta Steve Ballmer, de itt is volt 1998-tól egy kétéves átmenet, amikor Gates még visszatérhetett volna, ha nem jön be a váltás. Ballmer talán a legnagyobb hype ember, akit valaha láttunk. Reméljük, senkinek sem kell bemutatni a videót, amelyen üvöltve őrjöng és kiabálja, hogy imádja a vállalatot. De ha mégis, itt van:

Viszont Ballmer 2013-ban elkerült a Microsoft éléről, saját bevallása szerint önszántából, viszont mindenki más szerint kirúgták. Ennek az volt az oka, hogy akkoriban a ValueAct 0,8 százalékos részesedést szerzett, és az elnöki tanácsba is betették a lábukat, Ballmert viszont nem kedvelték. Az elemzők és a tények arról tanúskodnak, hogy Ballmert igen is kirúgták.

Ballmer után, aki prezentációit tekintve Steve Jobs vígjátéki verziója volt, Satya Nadella került a trónra 2014-ben, aki ’92 óta része a Microsoft kötelékének. Mióta ő a főnök, a Microsoft nyitottabb a konkurenciával való együttműködés felé, jobban kijönnek az Apple-lel, IBM-mel és a Dropbox-szal, na meg 2016-ban a Linux-szal is összebarátkoztak, sőt, platina tagok lettek a támogatók között. Azért Nadella se volt meg konfliktusok nélkül, 2014-ben volt egy olyan kijelentése, hogy

a nők ne kérjenek fizetésemelést, vagy előléptetést, bízzanak csak a rendszerben.

Persze emiatt villámgyorsan bocsánatot is kért a Twitteren.

Satya Nadella. Fotó: Wikimedia

Steve Jobs utódja, Tim Cook

Más volt a helyzet az Apple-nél, hiszen ott egy tragédia miatt volt szükség váltásra, Cook 2011 augusztusában került az Apple élére, amikor már tudni lehetett, hogy Steve Jobs hamarosan meghal, ami meg is történt pár hónappal később. Tim Cook egy szürke öszvér, hatalmas munkabírással, hétfőn, hajnali fél ötkor már e-maileket küldözget, azután, hogy vasárnap éjjel még telefonon meetingelt.

Végrehajtás, stratégia és emberek. Ha ez a három megvan, a világ egy jó hely.

– így hangzik Cook mottója. És valóban jól csinálja a dolgokat, hiszen mégiscsak ő vezeti azt a céget, amelyik a világon elsőként érte el az egybillió dolláros értéket. Persze a vizionárius Jobs után, aki magasra jutatta az Apple-t, de néha hatalmas hullámvölgyekbe is vezette az ötleteivel, Cook inkább a  jómunkásember típus. A szilárd alapokra nagy profitot épít, csak az a kérdés, hogy a gyorsan változó tech iparágban mi lesz, ha változtatni kell, felismeri-e az Apple a helyes utat, amikor innovációra kényszerül. Nem véletlen, hogy amikor szóba került Jobs utódlása sokan Elon Musk nevét emlegették.

Tim Cook. Fotó: AFP

Jack Ma, az Alibaba feje is visszalép egyet

A Quartz-on jelent meg a teljes levél, amely a lemondásáról szól. Bill Gates-hez hasonlóan szeretné a vagyonának legalább a felét eljótékonykodni, és visszamenne tanítani egy kis angolt is, ugyanis ő eredetileg angoltanár.

Jack Ma. Fotó: AFP

Daniel Zhang jön a helyére, aki már tíz éve az Alibabánál van, három éve vezérigazgatói pozícióban. Zhang jóval visszafogottabb ember, mint Ma, elmondása szerint Ma nagyon kreatív, ő viszont két lábbal áll a földön, de rendkívül jó analitikus látásmóddal rendelkezik. Szóval valószínűleg nem lesz akkora arc, hogy kungfuzzon egy rövidfilmben.

De Jack Ma elmondása szerint

Daniel Zhang nem zárkózik el a kreatív megoldásoktól, és a cég szellemiségét teljesen a magáévá tette az évek alatt.

Na meg ha valami balul sülne el, Ma továbbra is ott lesz az elnöki tanácsban, ettől fogva valószínűleg rendet tesz majd ha kell. Így nem is mondhatjuk ezt egy teljes visszavonulásnak, inkább csak amolyan hátrébb lépésnek, de Bill Gates is fokozatosan vonult vissza, biztos, ami biztos.

Nyitókép: Kirill Kudryvatsev / AFP


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?