Mesterséges intelligencia alapú alkalmazással jósolja meg a HSBC Hongkongban, hogy mikor fogy ki a pénztárakból a készpénz.

(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

A HSBC új alkalmazása a bankautomatákból befolyó adatokból és prediktív gépi tanulási modellekből fogja megbecsülni hová mennyi készpénz kell. A modell tudja kezelni a szezonális változásokat, az ünnepeket, munkaszüneti napokat és nyilvános rendezvényeket is.

A HSBC új megoldásának összefoglaló képernyőjén követni lehet nagyjából élőben az automatákból kivett pénzösszegeket. Ezáltal pedig a bank treasury csoportja gyorsabban és pontosabban reagálhat az igényekre. Egy-egy . rendezvény vagy valamilyen kereskedelmi akció miatt – kifogyóban lévő automatát már akkor feltölthetnek, amikor a menetrendszerű feltöltésnek még nem lenne ott az ideje. A normál esetben 36 órás újratöltési ciklus pedig akár 15 percre is rövidülhet.

A bank szerint az új szoftveres megoldás a rablások ellen is véd. A megjósolható útvonalon és rendszerességgel járó készpénz-szállítmányok helyett egy olyan rutint követő utánpótlási rendszert alakít ki, amelynek a logikáját a rablók nem ismerik. A házon belül fejlesztett megoldás már most 15 százalékkal csökkentette az utántöltési utak számát, ami évi egymillió dolláros megtakarítást jelent már most.

A járvány hónapjai alatt visszaesett a készpénzforgalom. Egyes, készpénzt használó szektorokban annyira, hogy már kedvezményeket is adnak a készpénzzel fizetőknek. A digitális fizetés teljes győzelmét azonban még egy világjárvány sem tudja elhozni. A digitális fizetésnél sokkal hozzáférhetőbb a bankjegyes és fém váltópénzes módszer. Ahhoz, hogy a pénzügyi inkluzivitást biztosítsa a digitális csatorna valamilyen módon dotálni kell azokat, akik saját eredjükből nem jutnak digitális tárcát futtató, mobilnettel rendelkező okostelefonhoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?