Mindenki tartsa magánál a mobilját, mert a jövőben arra is szükség lesz, ha a neten akarunk mobillal fizetni vagy a netbankból utalnánk.

USB-s biztonsági kulcs használatára sajnos nincs lehetőség (Fotó: Tony Webster CC-BY)

Szeptember 14-én változik az online bankkártyás fizetéshez tartozó azonosítási eljárás. Eddig elég volt a kártyaszámunkat, a nevünket, a lejárati dátumot és a kártya biztonsági kódját (CVC) megadni. Illetve egyes fizetési szolgáltatók még bekérték a számlavezető bank nevét, ám ennek a mezőnek az esetében csak azt ellenőrizték, hogy tartalmaz-e szöveget, a tartalmat nem elemezték.

A továbbiakban erős ügyfél-hitelesítést kell alkalmazni az internetes vásárlás és a netbanki belépés esetén. Ez azt jelenti, hogy a korábbi felhasználónév és jelszó páros, vagy a fent tárgyalt adatok mellett egy SMS-ben érkező kódot is meg kell adni. Az ügyfeleknek arra kell figyelniük, hogy a banknál az aktuális mobilszámunk legyen megadva. A legtöbb netbank már hetek óta a megfelelő adat egyeztetésére hívja fel az ügyfelek figyelmét.

Egyes bankoknál (például az Unicreditnél vagy a Cibnél) arra is van lehetőség, hogy az okosmobilon futó kódgenerátor alkalmazás hozza létre az egyszer használatos belépési kódot. Amennyiben fennakadnának akár a mobiltelefon szám megadásával akár a mobiltoken aktiválásával, hívják minél hamarabb a banki ügyfélszolgálatot. Ez a mostani változás nem az első, amelyet a bankok későn és nem megfelelően kommunikálnak. Korábban ilyen volt a szerencsére elhalasztható adategyeztetés is.

Szeptembern 14-étől kell elérhetővé válnia PSD2 által előírt API-knak is, amelyek a különböző fintech szolgáltatások összekötését teszik lehetővé. Ezekre visszatérünk majd, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű API-kapcsolatot kínáló szolgáltatás áll rendelkezésre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 3 hozzászólás

  1. Éva Tolnayné Nagy 2019.09.10

    Nem erről mondták ma a Híradóban, hogy egy évvel elhalasztják?

  2. Nyitrai Károly 2019.09.11

    Ráadásul CSAK EU-belül fog működni. Nem EU-s országokban ez halott ügy, ha nem támogatja az ellen oldal. Tehát továbbra is működhet a lenyúlás…

  3. Tóth János 2019.09.11

    De igen 1 évvel elhalasztották, csak ezt nem 4 nappal az indulás előtt kellett volna bejelenteni !!

Vélemény, hozzászólás?