Ne ebből tanuljátok meg a különböző pénzügyi rendszerek jellemzőit, de öt perc szórakozásra tökéletesen jó.

Fotó: Rusty Clark CC-BY

A youtube-os rapcsata már-már történelmi beágyazottságú műfaj. Évek óta, az interenetes videózás hajnala óta csinálnak ilyeneket. Most pedig végre egymásnak szabadult az amerikai jegybank atyja és a bitcoin feltalálója is. Vagy legalább is az őket megszemélyesítő rapperek.

A csata tele van jól hangzó, nem feltétlenül igaz, vagy legalább vastagon lábjegyzetelhető mondásokkal. Kezdve azzal, hogy Satoshi azt dörgöli Hamilton orra alá, hogy:

The bank serves Wall Street. Crypto serves all street.

Szerencsére ezeket a videókat senki sem azért nézi, hogy megalapozott, minden oldalt bemutató történelmi ismereteket szerezzen belőlük. Kedvcsinálónak viszont remek.

Elpazarolt lövés

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai jegybank atyjáról, Alexander Hamiltonról egy egész rapmusicalt írt Lin-Manuel Miranda. A sztori ugyan nem a jegybank megalapítását követi, hanem Hamilton hosszú időn át kialakuló, tartós ellenszenvét egy politikustársával Aaron Burrel szemben. Az ellenszenvből ellenségeskedés, majd pedig halálos kimenetelű párbaj lett. Burr meglőtte Hamiltont, aki pár nap múlva belehalt sebeibe.

A párbajra azon a területen került sor, ahol most a New Jersey-beli Weehawken városa fekszik. Van is ott Hamilton emlékmű. A városnak van egy másik fintech jellegű vonatkozása is: számos HFT (magasfrekvenciás kereskedőcég) települt ide a kétezres évek elején, kihasználva a tőzsdékhez gyors kapcsolaton csatlakozó szerverhoteleket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?