Kétmillió légből kapott ügyfelet hoztak létre a Wells Fargo bónuszra hajtó alkalmazottak. Rekordbírság lett az ügy vége.

185 millió dolláros büntetést kell fizetnie az amerikai Wells Fargo bankhálózatnak. A cég alkalmazottai kétmillió hamis számlát hoztak létre, hogy kozmetikázzanak az üzleti eredményeiken. A Wells Fargo 5300, a csalásban érintett dolgozót is elbocsátott.

A Wells Fargo a postakocsi bizniszből pivotolt a bankszakma felé
A Wells Fargo a postakocsi bizniszből pivotolt a bankszakma felé
(fotó: Mike Mozart / CC-BY)

A valószínűleg rekordnak számító hamis folyószámlát öt év alatt hozták létre – írja a The Verge. Gyors fejszámolással ebből az jön ki, hogy ha hétvégén nem osontak be hamisítani a bankfiókba, akkor napi 1500 számlát kellett létrehozniuk. A fiktív ügyfelekhez kártyaszámok, e-mail címek és PIN-kódok is tartoztak. Sőt, számlaforgalmat is generáltak a csalásban részt vevő alkalmazottak.

A csalássorozatot az indította el, hogy a Wells Fargo bónuszt kezdett fizetni az eladási számokat példásan teljesítő alkalmazottaknak. A most kirúgott legalább 5300 ember pedig gondoskodott arról, hogy hónapról hónapra példásan teljesítsen. A kirúgottak között akadtak bankvezetők is, akik szemet hunytak a csalás felett.

A csalást nem a bank leplezte le, hanem az amerikai fogyasztóvédelmi pénzügyi felügyeleti szerv, a CPFB. A hatóság a megalapítása óta kiszabott legnagyobb bírságot rótta ki a Wells Fargóra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?