A kormány nem tárgyal a hackerekkel és a fájlokat sem hiányolják nagyon.

(Fotó: edusierra CC-BY)

Nem lehetett be- és kilépni Argentínából, mert az ország bevándorlási hivatalának rendszerébe bejutott a Netwalker nevű zsarolóvírus. Ilyen kártevős ügyből minden hónapra esik egy nagyon kínos, de arra talán még nem volt példa, hogy egy állami intézmény áll meg a vírus miatt.

A kormány augusztus 27-én reggel hétkor kapta az első jelentéseket arról, hogy probléma van a határátkelőkön használt technológiával – írja a az Unidad Fiscal Especializada en Ciberdelincuencia, a legfontosabb kiberbűnözés elleni szerv által kiadott dokumentum. A jelentések sűrűbben jöttek a megszokottnál, így gyorsan összeállt a kép, hogy nagyobb problémával állnak szembe a határvédelmi szervek, mint egy-két elromló számítógép.

A vírus több rendszerfájlt, dokumentumot és a megosztott mappákban tárolt állományokat is titkosította. Hogy megelőzzék a Netwalker további terjedését, a bevándorlási hivatalok és határátkelők által használt hálózat összes gépét leállították. Az argentin Infobae híroldal szerint ez viszont a határ bezárásával is járt. Négy óráig se kilépni nem lehetett az országból, se belépni oda.

A bevándorlási hivatal ennél finomabban fogalmazott: szerintük a határátkelőkön használt SICaM rendszer meghibásodása fennakadásokat és késéseket okozott. Az Infobae-nek úgy nyilatkoztak névtelen kormányzati források, hogy nem tárgyalnak a hackerekkel és nem tartják elengedhetetlenül fontosnak a titkosított adatok visszaszerzését. A Bleeping Computer híroldal szerint a támadók előbb 2 millió dollárt kértek, majd egy héttel később négymillió dollárra (355 bitcoin) emelték az összeget.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?