Ne hagyjuk magunkat megvezetni: ha telefonon a pénzünk elvesztésével fenyegetnek, akkor kell nagyon észnél lenni.

A csalók különleges ismertetőjele: nem így néznek ki

Remek listával örvendeztette meg az Unicredit bank az internetezőket. A bank felsorolja azokat az alapvető szabályokat, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy ne essünk csalók áldozatául. Az internetes és telefonos adathalász támadások jellemzően az kiszemelt áldozat sürgetésére épülnek, szóval első tanácsnak, még így a lista elejére beillesztjük, hogy ha nagyon rá akarnak venni valamire telefonon vagy emailben, akkor azt különösen ráérősen gondoljuk át.

Ezen felül legyen nagyon gyanús, ha:

  • olyan bank nevében hívják fel, ahol számlája sincs. Ha erre felhívja a figyelmet, felajánlják, hogy átkapcsolják a bankjához.
  • ha adatokat kérnek be sürgősen a védelmére és biztonságára hivatkozva.
  • ha olyan banki adatokat kérnek be akár cseten akár telefonon, amiket a bank tud. (Kártyaadatok, hitelesítő kódok, jelszó.)
  • ha arra kérik, hogy utalja át a számlája tartalmát a biztonság kedvéért egy másik számlára.
  • ha program (pl. AnyDesk, TeamViewer) telepítésére kérik. Ezek a géphez való távoli hozzáférést teszik lehetővé.
  • ha a bank telefonszámához ránézésre teljesen vagy közel azonos számról érkezik a hívás.

A bank felhívja a figyelmet arra, hogy kártyaadatokat, jelszavakat, azonosítókat soha nem kérnek be a pénzintézetek. Az azonosító adatok közül egyedül a mobilbank használatához szükséges, csak arra használható mobil PIN-t kell néha bebillentyűzni.

Amennyiben gyanús megkeresést kapnak, akkor is csak a bank internetes oldaláról elérhető netbankba lépjenek be. Itt ellenőrizhetik, magukat megnyugtatva, hogy valójában amivel ijesztgették őket, az a probléma nem áll fenn. Illetve a csalót letéve, a bank valódi telefonos ügyfélszolgálatát is fel lehet hívni, akiknek fontos információ, ha újabb adathalász kampány vagy pénzszerzésre irányuló csalássorozat zajlik az ügyfeleik ellen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?