A 2022-es hype cycle ábrában az a legkülönlegesebb, hogy mennyire nem ígér semmit rövidtávra.


A Gartner elemzőcég lassan harminc éve minden évben kiadja a hype cycle nevű ábrát, amely az aktuálisan felfutóban lévő technológiák állapotát mutatja be. Az ábra úgy néz ki, mint egy síugrósánc – esetleg egy szánkódomb – aminek az első csúcsa a túlzottan felfokozott várakozásokat jelenti, az azt követő nagy esés az elvárások csökkenését, majd egy rövid emelkedőbe átcsapva a technológia éretté válik.

A hype cycle-ról persze érdemes tudni, hogy nem minden technológia járja végig az útját. Vannak, amelyek a zuhanás közepén eltűnnek és tíz év múlva hallunk újra róluk. Sokáig ilyen volt a virtuális valóság is. Az egyes technológiáknak nem csak a szánkópályán elfoglalt helyük az érdekes, hanem az is, hogy hány évre becsüli a Gartner szakértőgárdája, hogy termőre fordulnak a technológiák.

(Forrás: Gartner)

Az idei év különlegessége, hogy a pálya félig üres. Lennének ugyan olyan emergens technológiák, amelyeknek a helyét és érettségét meg lehetne kérdőjelezni, de a Gartner nem vállalkozott a feladatra.

A fintech jellegű technológiák közül az NFT már elindult a lejtőn. Ezt letagadni sem lehetne, hiszen az NFT-k forgalma is visszaesett és az árazásuk sem tükrözi a tavalyi állapotokat. A technológia előtt hosszú zuhanás van még, de a Gartner becslése szerint 2-5 éven belül használt, termő piaci technológia lehet belőle.

A fentartható felhős szolgáltatások még az első tető felé tartanak. Ugyanakkor ennek is 2-5 éve van az elemzés szerint. Nem úgy, mint a programozásból már ismert csoportmunka megoldásokkal rugalmasabbá tett pénzügyi folyamatkezelés – augmented finops – már 5-10 éven belül fordulhat termőre. Addigra nem csak megtanuljuk a kifejezést, de valószínűleg valami kézzelfoghatóbb definíció is kerül mögé. Ami már most egészen biztosnak tűnik, hogy újabb tíz éven keresztül fogjuk nagyon sokat hallani a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az agilitás kifejezéseket.

A lista többi eleme technológiai meghatározottságú. Nyoma sincs olyan pénzügyi technológiáknak, amelyeknek a sorsa egyelőre nincs eldöntve.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?