A fintech világában robotnak hívják azokat a kódokat is, amelyek egy ember munkáját végzik, de testük nincs. Van azonban, amikor a robot tényleg humanoid gépet jelent.

A holland ING banknál is látogatást tett a japán Softbank cég Pepper nevű humanoid robotja. Ekkora sztár nincs még egy.

Pepper robot
Ezen a képen a tokiói filmfesztivált nyitja meg Pepper
(fotó: Dick Thomas Johnson / CC-BY)

A 120 centiméter magas robot az egyik sztárja a robotikai forradalomnak. Adott már elő az IBM fejlesztői konferenciáján, munkába állt a Mizuho japán bank legnagyobb, tokiói fiókjában, a brit Telegraph pedig azt is kipróbálta, hogy mit szól a robot, ha két kisgyerekkel kell egy fedél alatt laknia.

A robot nehezen viselte, hogy egy három éves gyerek játékokat vág a fejéhez. Ez természetesen nem hiba, a robot egyik fontos tulajdonsága, hogy képes érzelmeket felismerni és ő maga is rendelkezik „szívvel”. De legalábbis rosszul érzi magát, ha játékokkal dobálják.

Az ING főhadiszállásán kevésbé kemény kiképzésben részesült a robot. Csak körbevezették, beszélgetett a bank alkalmazottaival, akik közül többen életükben először csevegtek robottal. Senki nem dobálta viszont meg semmivel.

A Pepper különlegessége, hogy háztartási funkciókkal nem nagyon rendelkezik. Nem tudjuk kiküldeni a konyhába egy almáért vagy egy bögre teáért. Tud viszont beszélgetni, és attól függően, hogy milyen rendszereket ér el, milyen szoftvert futtat, egészen zseniális dolgokra képes. Ha az agyát az IBM Watson rendszere adja, akkor egy orvos vagy egy ügyvéd tudásával is felvértezhető.

pepper robot
(Fotó: Mitch Altman / CC-BY)
(fotó: Mitch Altman / CC-BY)

Az ING egyes bankfiókjaiban már kísérletezik a betérő ügyfeleket elsőként fogadó robotokkal. Illetve a cégen keresztül lehet lízingelni a Zora nevű 15 ezer eurós robotot, amely idősek és betegek társául szolgál. Az 57 centis robot sétapartnerül tud szegődni a beteg mellé, képes táncolni, zenét játszani, de akár tornagyakorlatokat is bemutat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?