ATM-eket telepít és bitcoint vásárol El Salvador, az első ország, amely hivatásos fizetőeszközzé akarja tenni a kriptovalutát. Egyedül a nép nem nagyon vágyik erre.

123rf

Négyszáz bitcoint szerzett be El Salvador, amely hivatalos fizetőeszközzé tette a kriptovalutát. Az ország eddig sem vacakolt sokat a valuta kibocsátással. A kétezres évek eleje óta az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköze, emellé csatlakozott a bitcoin.

Nayid Bukele, az ország elnöke éjfél után három percel twittelte ki, hogy az ország történelmet ír. Illetve, hogy 20,9 millió dolláros áron vásárolt 400 bitcoint az ország.

A terv támogatói szerint a külföldön dolgozó salvadoriak egyszerűbben és olcsóbban tudnak majd pénzt hazaküldeni. Ez azért fontos, mert az ország GDP-jének 24 százalékát a külföldön dolgozók által hazaküldött pénz teszi ki. Emellett fűznek reményeket ahhoz is, hogy a bankolatlanok a kriptó miatt jobb minőségű pénzügyi szolgáltatásokhoz férnek majd hozzá. Az ország aktívkorú népességének hetven százaléka nem rendelkezik jelenleg bankszámlával az új törvényhez szükséges digitális pénzügyi tudást nyújt Strike nevű fintech vezérigazgatója szerint.

Legalább ennyi a kétely is a bitcoin iránt, ami produkált már nagy árfolyamzuhanásokat a történelme során. A döntés arra sarkallta a Moody’st, hogy leminősítse El Salvadort. Az országot az IMF is figyelmeztette arra, hogy a bitcoin destabilizáló hatásokkal járhat. A törvényt júniusban fogadták el, augusztusban országszerte 200 bitcoinos automatát telepített az állam, ami lehetővé teszi a dollár bitcoinra váltását. Emellett Chivo néven egy tárcaszoftvert is kiadtak, ami 30 dollárnyi kriptovalutával honorálja jelenleg az azt telepítő salvadoriakat.

A Financial Times cikke szerint az üzletek még nem állnak készen a kriptvaluta fogadására. Sőt, terveik sincsenek erre. A Középamerikai Egyetem felmérése szerint ráadásl a salvadoriak hetven százaléka is elutasítja a kriptovalutát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?