Hongkong különösen kedvező feltételekkel segítené a bankokat: kidolgoztak egy „homokozó” rendszert, hogy játszva használhassák ki a fintechben rejlő lehetőségeket.

Annak érdekében, hogy Hongkong Ázsia vezető fintech városává váljon, úgy döntöttek, lépnek és enyhébb szabályozással, illetve állami támogatással próbálják meg elérni céljukat, így a fintech cégek nem éles környezetben próbálkozhatnak – főként bitcoin, robotika vagy a virtuális és kibővített valóság terén. Az innovatív hozzáállás nem egyedi, már Ausztrália és a Anglia is lazított e téren.

Hongkong önmagában is fontos hely, ráadásul az egyik belépő Kínába
Hongkong önmagában is fontos hely, ráadásul az egyik belépő Kínába
(fotó: FTR)

Szögre akasztják a szabályokat Hongkongban, és egy olyan környezetet hoznak létre, amiben a fintech startupok szabadon garázdálkodhatnak. A Hongkongi Monetáris Hatóság (HKMA) által egyszerűen csak sandboxnak, azaz homokozónak nevezett környezetben nehezebb hibázni, és a következmények is enyhébbek. A rendszer arra szolgál, hogy a pénzügyi szektor résztvevői szabadabban kísérletezhessenek új technológiákkal.

A sandbox lehetővé teszi a bankok számára, hogy kipróbálják a technológiai újításokat anélkül, hogy az bármilyen kockázattal járna, és a fintech termékeket teszteléséhez többé nem feltétel, hogy a Hongkongi Monetáris Hatóság (HKMA) általános követelményeinek és elvárásainak teljeskörűen megfeleljenek

mondta Norman Chan vezérigazgató egy ma tartott pénzügyi konferencián.

homokozo

Norman Chan szerint több bank jelezte, hogy hang- vagy ujjlenyomat alapú azonosítással kísérleteznek. A bitcoin technológiában, robotikában vagy a virtuális és kibővített valóságban (VR és AR) látják a jövőt. A sandbox rendszer ezeknek a technológiáknak a tesztelésére született. Az intézetek valódi felhasználókkal, igazi banki adatokkal tesztelhetik az elképzelésüket úgy, hogy a hétköznapi banki szolgáltatásokhoz szükséges biztonsági szintet nem kell megugorniuk és nem kell hosszan várniuk a felügyelő hatóság elbírálására sem. Teljesen maguktól viszont nem foghatnak kísérletezésbe, a HKMA hallani szeretne indulás előtt minden pilot projektről.

Nem csak a tesztelés megkönnyítésével akarja segíteni Hongkong a startupokat. A ma bejelentett rendelkezések között szerepel egy fintech inkubátor is, amely a több szereplőt igénylő technológiák – ilyen lehet egy azonosítási folyamat például – fejlesztését szándékozik megkönnyíteni.

Máshol is van rá példa

A szabályok szögre akasztásának ötlete nem új, Ausztráliában korábban előrukkoltak a homokozó ötletével. Míg a hongkongi szabályozó inkább a létező bankokat bátorítja a mostani bejelentéseivel, Ausztráliában az új fintech startupok használhatják ki a lazább szabályozást, hogy könnyebben bejuthassanak a piacra. Mindkét esetben felismerték, hogy a fintech a kulcs a fejlődéshez, és ennek érdekében vezették be az enyhített szabályozásokat. És mivel az ausztrálok régebb óta alkalmazzák ezt az elvet, már számokat is tudnak mondani: 2014-15 során a helyi felügyeleti szerv 1500 alkalommal adott felmentést cégeknek egy-egy szabály betartása alól. Hasonlóan rekordértékű szám, hogy a hatóság hatvan nap alatt el tudja bírálni egy pénzügyi cég licencjogosultságát, míg az amúgy szintén előremutatóan gondolkodó briteknél ez hat hónapig tart.

A brit kétfontos érme dizájnja legalább annyira változatos, mint a fintech paletta. Ez a példány Anglia és Skócia egyesítését ünnepli
A brit kétfontos érme dizájnja legalább annyira változatos, mint a fintech paletta. Ez a példány Anglia és Skócia egyesítését ünnepli
(fotó: Cristiano Betta / CC-BY)

Angliában júniusban a Bank of England (BoE) is bejelentette egy fintech akcelerátor programot, amelyben pénzügyi területen dolgozó startupokat segítenek. De Angliának van egy másik különlegessége is:  a korlátozott banki licenc, amely a neobankok piacra lépését könnyíti meg. Legutoljára a Monzo (született Mondo) bank kapott olyan engedélyt, amely 17 millió forintnyi betét kezelésére ad csak engedélyt, a pénz viszont már származhat valódi ügyfelektől. A Bank of England egy-egy ilyen engedély kiadásakor figyeli is az új vállalkozást, segít az üzleti elképzelés tesztelésében. A korlátozott licenc a kísérletezést teszi lehetővé, a bankot pedig megszabadítja attól, hogy játékpénzzel kelljen tesztelnie a rendszerét.

A Monzónak 12 hónapja van arra, hogy bebizonyítsa: a startupból bankot tudnak építeni. Nem egyedül gondolják azt, hogy van még hely a pénzintézetek piacán. Csak felsorolás jelleggel ezek a brit neobankok vannak még versenyben: Atom, Fidor, Monese, Secco, Starling, Tandem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?