A digitális tőzsde a jövőben el fogja fogadni az U2F szabványnak megfelelő azonosítókulcsokat.

(Fotó: Tony Webster // CC-BY)

Az U2F egyike azoknak a szabványoknak, amelyeknek nagyon kellene egy közérthető, jó név. Olyan pendrájvra hasonlító eszközökről beszélünk, amely második faktorként azonosításra használható. Az újabb verziók tudnak NFC-t is, így mobilon is azonosíthatjuk magunkat velük. A lényeg: kulcsként azt azonosítják, akinek a fizikai tárgy a birtokában van. Meg persze tudja első lépcsőben a felhasználónevet és a jelszót.

Ilyen kulcsokat gyárt a Yubico, amiket Yubikeynek hívnak többnyire. Gyártja a Google Titan néven a saját megoldását. És vannak további cégek – például Thetis, Adafruit – akiktől szintén lehet ilyen kulcsot vásárolni. Az U2F szabványnak hála pedig keresztbe-kasba kompatibilisek egymással az azonosítót elfogadó oldalak. Nincs olyan, hogy a Windowsba csak Yubikey-jel lehet belépni, de adafruitos eszközzel nem.

A Bitfinex beállt azoknak a pénzügyi szolgáltatóknak a sorába, akik lehetővé teszik az U2F eszközök használatát. A legtöbb pénzügyi szolgáltató az SMS-t, a mobilappos push üzenetet vagy az emailes belépést használja második beléptetési lépcsőnek. Ezek egyike sem igényel nagy befektetést az ügyfelek részéről, míg egy U2F eszköz beszerzése 5-15 ezer forint. A Bitfinexen azonban kriptovalutákat és tokeneket tárolnak az emberek, illetve ezekkel kereskednek. Érthető, ha a cég más megközelítéssel nyúl a témához.

Első körben a Bitfinex Pay widgetet használó kereskedők engedélyezhetik. Az ilyen boltokban az ethereum, bitcoin és tether fizetést a Bitfinex technológiája teszik lehetővé.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?