A bankfiókok bezárnak, de az online számlacsomag ingyenes marad – ezek a trendek Ausztriától Svájcig, Európa német nyelvterületein.

Bezáró bankfiókok, automatizált ajánlatok ügyfeleknek, ingyenes internetbank – Ausztriában és Európa más német nyelvű területein ezek a trendek. Egy magyar szakértők által készített felmérésből kiderült: a fintech a bankvezérek barátja.

A hagyományos bankolás egyre több veszteséget termel, ezért a bezárt bankfiókok száma is nő Ausztriában, Németországban és Svájcban – ez derül ki az IFUA Horváth & Partners nevű tanácsadócég legfrissebb felméréséből. A vállalat szakértői a három országban kérdeztek meg több, mint 50 banki felső vezetőt a lakossági szolgáltatások jelenlegi helyzetéről és az elkövetkező években várható változásokról.

Fiókbezárások jönnek

A válaszadók ötöde azt mondta, hogy a lakossági szolgáltatások már ma is veszteséget termelnek. A legtöbb vezető ezért további fiókbezárásokra készül: a még működő ügyfélfogad irodák 30 százalékát is bezrhatják – mondták a cégvezetők.

A fiókokban dolgozók is félthetik az álásukat: a válaszadók 70 százalék fölötti arányban terveznek akár 20 százalékos létszámcsökkentést is. (Magyarországon 2014 és 2015 decembere mintegy 15 százalékkal csökkent a bankfiókok száma, írta nemrég a Magyar Nemzeti Bank egy tanulmányban.)

bankos

A költségtakarékosság viszont már kevés a kívánt eredmény eléréséhez, emiatt a felmérésben résztvevő pénzintézetek kétharmadánál díjemelést is tervbe vettek. Ebből azonban az internetes bankolás kimarad: az érintettek 60 százaléka továbbra is kínál ingyenes online számlavezetést.

A fintech már jóbarát

A személyes tanácsadás is veszít jelentőségéből, ennek szerepét növekvő arányban veszik át az online, automatizált ajánlatok. A bankszakemberek 80 százaléka számol azzal, hogy tanácsadóik egyre inkább videón és telefonon tartják majd a kapcsolatot az ügyfelekkel, illetve csetelnek velük.

Új trend, hogy a bankok már nem tekintenek fenyegetésként a Fintech cégekre. A válaszadó bankvezetők több mint 80 százaléka szeretne ezekkel a vállalkozásokkal szorosabban együttműködni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?