Egy útlevél- vagy jogosítványfotóra azért még szükség van az azonosításhoz. Bankfiókba viszont állítólag nem kell menni. Amúgy meg, éljenek a kacsintásfelismerő algoritmusok! 😉

Nem kell bankfiókba menni, elég szelfizni és útlevelet fotózni, ha valaki üzleti számlát akar nyitni a brit HSBC banknál.

Csücsöríteni, integetni, vicces arcot vágni nem célszerű, ha valaki bankszámlát akar nyitni egy szelfivel: a fotónak hasonlítania kell arra, ami a leendő ügyfél útlevélen vagy jogosítványán szerepel.

szelfi gif

A szelfi mellé ugyanis elég egy hivatalos, fényképes dokumentumról fotót beküldeni a HSBC-hez, ha valaki üzleti számlát szeretne cégének.

Új lehetőség

Ha ezek megvannak, be sem kell menni a bankfiókba – idézi az Independent a brit központú pénzintézet vezetőjét. Richard Davies, a HSBC kereskedelmi banki tevékenységéért felelős igazgatója szó szerint ezt mondta:

“Arra számítunk, hogy a szelfizés gyorsasága és egyértelműsége miatt ügyfeleink kedvenc azonosítási módszere lesz majd a jövőben, akiknek nem kell meglátogatniuk egy fiókot sem a számlanyitási folyamat lezárásához.”

A bank több millió ügyfele használ ujjlenyomatos és hangfelismeréses azonosítást jelenleg is – írja a lap.

A szelfi fizetésre is használható lehet

Szelfizést hasznossá tevő megoldásokkal nem csak a HSBC próbálkozik. Nemrég a Mastercard kezdett tesztelni egy arcfelismerő megoldást. A Selfie Pay-nek nevezett rendszert használó ügyfeleknek kódok beírása helyett elegendő rákacsintaniuk a telefonjukra, máris kinyílik az online pénztárca.

szelfi
Napszemüvegben nem fog menni az azonosítás
(fotó: dr_zoidberg / Flickr CC-BY)

A Mastercard megoldása az első teszteken nem sikerült tökéletesre. A fizetést elvileg csak akkor fogadja el a Selfie Pay, ha a felvétel készítése során kacsint a felhasználó. Ezzel a módszerrel akarták kiszűrni azt, hogy valaki egy másik ember fotójának felhasználásával is fizetni tudjon. A Berlini Műszaki Egyetem kutatóinak februárban viszont sikerült átverniük a kacsintásfelismerő algoritmust egy nagy felbontású fotóval és a szemet egy pillanatra kitakaró ceruzával.

A Business Insider cikkében azt is megemlítette, hogy legismertebb szelfi-azonosítást használó cég az Airbnb, a magánlakások szálláshelyként történő hasznosítását megkönnyítő startup.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. ihanko 2016.11.16

    Sziasztok
    Arra lennék kíváncsi, hogy ezek szerint az ottani szabályozások, pénzmosási törvény engedélyezi az ilyen jellegű beazonosítást? Ha jól tudom a magyar szabályozások ezt nem teszik lehetővé. Ezen lesz mejd változtatás? Esetleg a PSD2 ezt is magával hozza?

Vélemény, hozzászólás?