Váratlan helyről érkezett a bankfiókok megszűnését előrevetítő jóslat. A Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő elnöke figyelmeztette a piacot, hogy a fiatalok nem bankfiókot szeretnének.

Váratlan helyről érkezett a bankfiókok megszűnését előrevetítő jóslat. A Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő elnöke figyelmeztette a piacot, hogy a fiatalok nem bankfiókot szeretnének, hanem szolgáltatásokat.

A jövő bankfiókja így néz ki
A jövő bankfiókja így néz ki
(fotó: Apple)

Az online hitelfelvétel, a kizárólag webkamerát igénylő számlanyitás és az ezeket lehetővé tévő új pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény csak az első lépések a pénzügyi szolgáltatások megváltozásnak útján. A Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. elnök-ügyvezetője, Hannya Nimer szerint a folytatás az, hogy belátható időn belül eltűnnek az utcákról a bankfiókok.

„Az online azonosítás elterjedése új szintre emeli a banki-pénzügyi szolgáltatásokat, új kaput nyit a területen dolgozóknak és az ügyfeleknek is. Többé nem lesz szükség arra, hogy sorbanálljunk a bankfiókokban, hanem akár a világ bármely pontjáról, otthoni számítógép vagy okostelefon kamerája és mikrofonja segítségével, ‘video chaten’ intézhetjük ügyeinket.” – mondta az MGV Zrt. elnök-ügyvezetője

A szakember szernt a hitelezés területén is változások várhatók. „A hitelszerződéseknél jelenleg a pénzügyi szolgáltatók jogszabályi és törvényi kötelezettsége a szerződéseket közjegyzői okiratba foglalni és ellenjegyeztetni. A közjegyzőknek kötelező személyesen felolvasni az okiratot és megértetni az ügyféllel annak tartalmát, de úgy tudjuk, hogy a közjegyzői kamara erőteljesen dolgozik az elektronikus aláírás hitelesítésen, és a fizikai megjelenés nélkül történő azonosításon – mondta Dr. Hannya Nimer.

A szakértő szerint a fiatalok többsége kifejezeten bankellenes, vagy legalábbis nem szeret bankfiókokba járni. Az y-generációsok kétharmada pedig azt is érzi, hogy a bankok nem értik meg, fogalmuk sincs a szükségleteiről. Külön világban létezik a pénzügyi szféra és a fiatalok. Az pedig, hogy ennek a generációnak megfelelő pénzügyi szolgáltatsokat teremtsenek a bankok és egyéb pénzügyi cégek felelőssége.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?