A Livatuhoz tartozik egy őslakos függetlenségi mozgalom, némi kritika és a vanuatui kultúra szabad felfogásban történő újraértelmezése. De végsősoron mégiscsak egy pénz.

A Livatuhoz tartozik egy őslakos függetlenségi mozgalom, némi kritika és a vanuatui kultúra szabad felfogásban történő újraértelmezése. De végsősoron mégiscsak egy pénz.

(Forrás: Wikimedia Commons)

A Livatu a Turaga nemzeti mozgalom pénze, amely a 83 szigetből álló Vanuatu egyik szigetén működik. A Turaga a nyugati gazdaság elvetését hirdeti, mert az meglátásuk szerint csak szegénységet hozott, és a modernizált vanuatui gazdasághoz való visszatérést tartja megoldásnak. Ez a „kastom” – a szó az angol customból származik, de egyszerre jelent hagyományt, normát és szokásjogot is – gazdaság olyan értéket jelentő tárgyak köré szerveződik mint a sertések vagy a hosszú fonott takarók. Mivel azonban ezek nem kellően mozdíthatók, a Turanga bankja, amelyet a függetlenségi mozgalom feje Viraleo Boborenvanua főnök vezet, kitalálta, hogy a faragott vaddisznóagyar, mint hagyományos törzsi fizetőeszköz lehet a gazdaság alapja.

Egy Livatu, azaz egy faragott agyar 18 ezer vatut – ez az ország hivatalos fizetőeszköze – ér. Ez mai árfolyamon 158 dollárt jelent. A bank emellett a papírpénz kiadásával is megpróbálkozott, ezt viszont a vanuatui jegybank nem fogadta kitörő lelkesedéssel, mint a bankjegy kibocsátásra kizárólagosan felhatalmazott hatóság. Nem mintha a tuvatu nevű papírpénz veszélyeztetné a hivatalos valutát. Olyan nagy címletekben bocsátották ki a tuvatut, hogy praktikus célokra nem használható, sokkal inkább a Turunga gazdaságba vetett hit szimbóluma.

A helyzetet nem csak a jegybank ellenállása nehezíti meg. A Turaga-mozgalmat vezető főnök legutoljára azzal került be a hírekbe, hogy gyújtogatásba keveredett. A kustom vezetés és a máshol megszokott normák összeegyeztetése egyelőre várat magára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?