A krach az olyan, hogy időnként beüt. Nem mindegy viszont, hogy ilyenkor elővesszük a párnacihából az aranyat, feltörjük a malacperselyt, vagy van tervünk.

A krach az olyan, hogy időnként beüt. Nem mindegy viszont, hogy ilyenkor elővesszük a párnacihából az aranyat, feltörjük a malacperselyt, vagy elkezdjük számolgatni, hogy mennyi jön ki a visszavihető üvegekből.

Vannak eszközök, hogy ezt a helyzetet elkerüljük! És nem csak az, hogy nem állunk rohamosztagosnak
Vannak eszközök, hogy ezt a helyzetet elkerüljük! És nem csak az, hogy nem állunk rohamosztagosnak
(fotó: JD Hancock / Flickr CC-BY)

Minek előre gondolkodni, nyugodt világban élünk!

Számtalan olyan helyzet merülhet fel, amelyben az ember élete gyökeresen megváltozik. Ez lehet egy olyan váratlan, előre nem látható és drámai szituáció, mint egy tartós lefolyású, a munkát is akadályozó betegség. De ilyen lehet a gyermekvállalás, az iskolakezdés, vagy az egy olyan trend, mint az Airbnb miatt drasztikusan megemelkedő budapesti albérletárak.

Úristen, mit csináljak?

Az ilyen események többségén segít, ha az embernek van megtakarított pénze, és nem az egyik „megjött a fizetés” smstől a másikig él. A betegséget nem győzi le a feltöltött bankkártya vagy a takarékszámla, de segít, ha nem kell az anyagiak miatt aggódni. Elmondjuk, melyek azok a biztosítások és pénzügyi termékek, amelyek jól jöhetnek.

Mennyi nyugdíjam lesz?

A vadul optimista emberek hisznek abban, hogy amikor ők oda kerülnek, akkor még működni fog az állami nyugdíjrendszer. Aki a huszas-harmincas éveit tapossa, és így áll a jövőhöz, az pedig inkább vakmerő. Ahhoz, hogy az embert kirázza a hideg, elég beütni a mostani nettó fizetésünket és az életkorunkat egy nyugdíjkalkulátorba.

Csak egy példa: egy most 28 éves, 160 ezer forintot hazavivő embernek havi tízezer forintot kell félretennie ahhoz, hogy az állami nyugdíjat kiegészítve 160 ezer forintja legyen havonta. Ami feltételezi, hogy az állami nyugdíjrendszer nem omlott össze és az Alföldön nem a Mad Max összes része zajlik élőben. Ahogy a kor csúszkát egyre feljebb mozgatjuk, úgy jelennek meg az egyre nagyobb számok az ennyit kellene havonta félretenni dobozban.

Pontos adatokra vágyók tehetnek egy próbát az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság pilótavizsgásabb kalkulátorával is.

Ilyen nyugdíjas évekbe például nem lennének rosszak
Ilyen nyugdíjas évek például nem lennének rosszak
(fotó: morebyless / Flickr CC-BY)

Mit csináljak?

Oké, az első megijedésen túl vagyunk. Rögtön három lehetőség is van: önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Az összehasonlításuk több önálló cikket igényelne, különösen, hogy tíznél több pénztár, befektetési szolgáltató és húsznál is több biztosító kínál ilyen termékeket. A pénzügyi jártassággal rendelkezők számára az előtakarékossági számla szokott lenni a jó választás, a pénzükkel kevesebbet törődő ügyfelek a másik kettő közül választhatnak. A nyugdíjbiztosítás.com-nak mindhárom termékhez vannak kalkulátorai.

Mi lesz, ha munka nélkül maradok?

Munkanélküliségre vagy jövedelemkiesésre remek biztosításokat lehet kötni. A cégeket, akik foglalkoznak ilyennel, kidobja a Google. Van viszont néhány dolog, amiről érdemes tudni a keresgélés megkezdése előtt. Legelőször azt, hogy ezek a biztosítások nem kapcsolnak be rögtön, amikor elveszítjük a munkánkat. Két-három hónapos várakozásra, ha eddig nem halt éhen az ember, de munkát sem talált, akkor kezd el csorogni a pénz. Emellett van várakozási idő is, ami azt jelenti, hogy ha a biztosítás megkötését követő fél évben elveszítjük a munkánkat, még nem jár a pénz.

Végül pedig a legfontosabb: ezek a biztosítások csak akkor fizetnek, ha az ember önhibáján kívül válik munkanélkülivé. A közös megegyezés sem ér már pontot, az meg pláne nem, ha rácsapjuk a hülye főnökre az ajtót, és örökre ellovagolunk a lemenő nap irányába.

Csak ennyi a korlátozás?

A fentiek csak a fontosabb dolgok voltak. Az ötven évnél idősebbekkel már nem szívesen szerződnek a biztosítók. Harminc plusz órás heti munkaviszonyra van szükség a biztosításhoz, amely legalább egy éve fennáll. A biztosítás összeg jellemzően nem magas, de a biztosítási összegből sem lehet sarokházat venni a Váci utcán: 50-100-120 ezer forintok járnak egy ilyen biztosítás után.

Mit lehet még biztosítani?

A fenti két kategória az, amire kevesebben gondolnak. Életbiztosításról, utasbiztosításról és balesetbiztosításról mindenki hallott már. Még akkor is, ha egyébként a magyarok többsége ezek közül egyikkel sem rendelkezik.

Oké, most már megijedtem, hogy kell elkezdeni?

Nem rossz ötlet megnyitni a biztosítók oldalait és rákeresni a fent említett biztosítástípusokra. Érdemes tudni, hogy a munkanélküliségi biztosítást szokták életszínvonal biztosításnak is nevezni.

Viszont, mielőtt akár csak egy kondíciós listát megnyittok, próbáljatok meg arra a kérdésre válaszolni, hogy „mennyit tudok félretenni egy hónapban” és „mire megy el a keresetem”. Az sincs felmentve a válasz alól, aki rendelkezik már valamilyen megtakarítási számlával. Igaz, nekik egyszerűbb dolguk van. Ha viszont egyelőre nincs válasz, akkor ide kell továbbkattintani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?