Megesik, hogy a boltban úgy adnak vissza a tízezresből, mintha egymilliárdossal fizettünk volna.

Stadionra bezzeg volt pénz (Forrás: crypto.com)

Mindenki került már olyan helyzetbe, hogy rosszul adtak vissza a boltban. Egyéni döntés, hogy ha ezt az ember észreveszi, akkor mit szól. Pár tíz forint oda-vissza valószínűleg nem számít, ha viszont egy tízezresből úgy adnak vissza, mintha húszezrest adtunk volna, arról már indokoltnak tűnik szólni. A végén úgysem a cég bukik rajta, hanem szerencsétlen pénztáros.

Nagy kérdés viszont, hogy mi a helyzet akkor, ha egy kockázati tőkével alaposan megtömött cégről van szó. A Crypto.com egy 68 dolláros visszatérítés helyett küldött ki az egyik ügyfelének 7,2 millió dollár értékű kriptovalutát. Gyors fejszámolás után is belátható, hogy a két összeg nem azonos nagyságrendben mozog. Viszont a blockchaines világ egyik vezérlő szabálya, hogy a szerződés maga a törvény: azaz, amit az okosszerződés csinál, azt csinálja. Ez akkor válik kínossá, amikor a rendszer nagyot bakizik, és az nem visszavonható.

A helyzetet bonyolítja, hogy egy határokon átívelő tranzakció volt hibás. A Crypto.com ügyfele Ausztráliában kapta meg a váratlanul nagy visszatérítést. De úgy gondolhatta, hogy ami jár az jár, így nem jelezte a tőzsdének. Még meglepőbb, hogy a Crypto.com-nak is csak hét hónappal később tűnt fel, hogy valami nincs rendben a könyveléssel. A hibát egy 2021. decemberi audit találta meg.

Thevamanogari Manivel, az ügyfél 1,3 millió ausztrál dollárt (ez durván 900 ezer amerikai dollár) már el is költött a visszatérítésből. Vett egy öt hálószobás lakást a nővérének.

A Crypto.com egyelőre annyit tudott elérni, hogy zároltatta Manivel számláját, így több pénzt nem tud elkölteni. A pénz visszaszerzéséért pedig a Victoriai Bíróságon küzd. A bíróság már elrendelte a lakás eladását és a pénz visszatérítését kamatokkal együtt. Az ügy azonban egyelőre nincs lezárva, és októberig nem is lesz. Ha Manivel a mostani árfolyamon veszi meg a visszatérített kriptovalutát, amit nem biztos, hogy a bíróság elfogad, már akkor is nyerhet az ügyön.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?