Ez a globális GDP nagyjából 2,7 százaléka, ami körülbelül kétbillió dollár. Ennyi pénzt mosnak tisztára a bankok komplex rendszerében.

Ez a globális GDP nagyjából 2,7 százaléka, ami körülbelül kétbillió dollár. Ennyi pénzt mosnak tisztára a bankok komplex rendszerében.

Kép: Pixabay

Pedig ott vannak a bankok hivatásos Anti-Money Launderinges arcai, akiknek az a munkájuk, hogy elhárítsák a bankokon keresztüli pénzmosást. De úgy néz ki, hogy nem nagyon végzik a dolgukat, ha egy külföldi befektető simán vesz egy házat Londonban az offshore cégén keresztül – mondja Chris Skinner.

A háttér

A bűnözők pénzügyi szolgáltatásokban mossák tisztára azokat a pénzeket, amit hamisításból, emberkereskedelemből, korrupcióból, megvesztegetésből és csalásból szereztek. Becslések szerint például, 40 millió ember él modern rabszolgaként, ez pedig 150 millió dollárt vesz ki a globális gazdaságból.

Különböző módokon használják ki a banki rendszerek gyenge pontjait. Harmadik személyeket, azaz öszvéreket használnak a pénzmosáshoz, és nem abban az országban veszik le a pénzt a számláról, amelyikben rátették. Ezen kívül politikusokat, könyvelőket és ügyvédeket zsarolnak, hogy mozgassák a pénzüket.

A megoldás legalább annyira összetett, mint a probléma

A pénzmosás-elhárítóknak másképp kellene hozzáállniuk a munkájukhoz. A globális gazdaság egyik legnagyobb kihívásaként kellene tekinteniük rá, nem úgy, mint egy elvégzendő feladatra. A bankok igazgatóinak pedig meg kéne érteniük, hogy a technológiai akadályokat úgy lehet leküzdeni, hogy újítanak rajtuk, és megváltoztatják az elavult rendszert, amit a bűnözők simán kijátszanak.

Ezekre a fejlesztésekre befektetésként érdemes tekinteni. Az újítások idővel megtérülnének, ugyanis a korszerűségnek köszönhetően hatékonyabbak tudnának lenni, és olcsóbban is működnének. Az emberek szemében is nagyot nőhet az a bank, amelyik komolyan veszi a pénzmosás elleni harcot, és nyilvánosan, keményen fellép ellene, ezen kívül kockázatot is csökkentenének, ugyanis egy jó rendszerrel kevésbé lennének vonzók a pénzmosóknak, így kisebb eséllyel bírságolnák őket, amiért beengedtek egy bűnözőt.

Szóval egy pár csillagnak össze kéne állnia ahhoz, hogy érdemi lépés szülessen a pénzmosás ügyében. Nekünk csak egy kérdésünk maradt: a modern bűnözők miért szórakoznának a hagyományos bankokon keresztül, ha például kriptopénzzel megcsinálhatnák ugyanezt, sokkal egyszerűbben? Elég sok jel, és kirobbant botrány mutatja, hogy csinálják ott is, és nem valószínű, hogy 50 dollárnyi bitcoinból csak egy dollár lenne a mosott pénz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?