Ha valaki, az Amazon biztos nem fogja megkérdezni, hogy kisebb nincsen? És a húszezresre se húznák a szájukat.

Ha valaki, az Amazon biztos nem fogja megkérdezni, hogy kisebb nincsen? És a húszezresre se húznák a szájukat.

(Forrás: Amazon)
(Forrás: Amazon)

Top Up néven bankpótlék funkciót indít az Amazon – írja a Finextra. A hagyományosan a bankkártyás fizetést és a saját, a folyamat végén szintén bankkártyára támaszkodó Amazon Pay megoldását támogató kereskedő a csak készpénzzel rendelkező ügyfeleket is megpróbálja becsatornázni.

A Top Uppal az Amazon több partnerénél készpénzzel tölthetik fel egyenlegüket a felhasználók. Ezzel a kereskedő rendszerén belül kezel egy egyenleget, a banki tranzakció teljesen kikerül a vásárlási folyamatból. A felhasználó azonosítása ugyanúgy vonalkóddal történik, ahogy a WeChat fizetési szolgáltatásában is. A szükséges vonalkódot smsben is kiküldi az Amazon, de előállít belőle nyomtatható verziót is az oldal.

amazon

A feltöltésre több ezer üzlet és benzinkút használható. Ahol a PayPoint logó fel van tüntetve, ott a fizetés mellett az egyenleg feltöltése is elérhető. A szolgáltatás az Egyesült Államokban áprilisban indult el, az Egyesült Királyságban pedig most válik elérhetővé.

És még csak nem is ez a veszély

Az Amazon nem csak – sőt főleg nem – a fizetési torta megdézsmálásával változtatja meg a pénzügyi világot. A Tearsheet elemzése szerint a cég forgathatja fel a leginkább a banki világot, hogy a felhőszolgáltatásaival (AWS) megkerülhetetlenné teszi magát.

Az Amazonnak nem célja, hogy kinyírja a bankokat, mégis nagy félelem van a pénzügyi szektor amazonosodásától. Ez a folyamat azt takarja, hogy a pénzügyi szolgáltató beépül a kereskedelmi folyamatba, a brandje feloldódik benne, és lényegében közműként működik tovább. Ha az ügyfeleket nem is veszítik el, a közvetlen ügyfélkapcsolatot igen, így pedig nem lehet további termékeket eladni nekik.

A kártya is pénz, a pénztárnál feltöltöt egyenleg is pénz (Fotó: Mike Mozart CC-BY)
A kártya is pénz, a pénztárnál feltöltöt egyenleg is pénz (Fotó: Mike Mozart CC-BY)

Párhuzamosan egy másfajta amazonosodás is zajlik. A pénzügyi szereplők egyre több felhőtecnológiát használnak, jellemzően a három-négy nagy szereplő valamelyikétől vásárolva a szolgáltatást. Ezzel viszont függőek lesznek az Amazon, az IBM vagy éppen az Oracle szolgáltatásától. És emellett vagyonokat fizetnek ki a technológiai cégeknek. A World Economic Forum jelentése szerint a JPMorgan Chase éves büdzséjének 16 százalékát (9,5 milliárd dollárt) fizetett az Amazonnak 2016-ban. A számok látán a bank pánikszerűen elkezdett hibrid – privát és publikus felhőre épülő – megoldásra átállni.

Egy ok miatt nem éri meg nagyon félni – írja a Tearsheet elemzése. Az Amazon egyik fő ellenfele, a Walmart évtizedek óta próbált bankot indítani, de mindig megtorpedózták a próbálkozásait.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?