Bitcoin állítólagos atyja nem annyira tudta igazolni magát, viszont szívesen reklámozta volna az új üzletét.

Bitcoin állítólagos atyja nem annyira tudta igazolni magát, viszont szívesen reklámozta volna az új üzletét.
Bitcoin
Jön az ősz, sárgulnak a levelek, érik a szőlő, hajlik a vessző, és ami minket is érint, itt a szezonja a Nakaomotó Szatosi leleplezésnek. A bitcoin feltalálója után folyamatosan vadászat van, és időnként valaki elő is áll egy-egy tippel, hogy ki lehet az álnév mögött.

Most annyiban fordult a történet, hogy több amerikai lapot megkeresett egy Szatosi azzal, hogy a SEC-vel, azaz az amerikai tőzsdefelügyelettel tárgyal, és hajlandó nyilatkozni. A legújabb Szatosi nem volt hajlandó elmondani a nevét, és csak azzal indokolta a körlevél kiküldését, hogy az elmúlt időszak kiszivárogtatásai miatt kénytelen beszélni – írja a Verge.

Az újságokat megkereső Szatosi azt is megírta, hogy több hivatal tisztában van a kilétével. A tőzsdefelügyeletet, az adóhatóságot és az FBI-t nevezte meg a levélíró, illetve a kormányt úgy általában. Gyanússá az teszi a vallomást, hogy a decentralizált pénzt feltaláló ember a kormány mellé áll, és csak a köz elől titkolná el az identitását.

Az újságírók egy darabig beszélgettek a neten az új Szatosival, és beszámolójuk szerint a legfontosabbnak egy új blockchain reklámozását tartotta az ismeretlen. A CoinProjectről lényegesen többet tudott a figura, mint amennyire képes volt bizonyítani, hogy ő az igazi Nakamotó Szatosi. Például nem tudott hozzáférni azokhoz a bitcoinokhoz, amelyek közismerten az igazi Szatosihoz tartoznak.

Ez a Szatosi nem az a Szatosi

A Verge hosszú cikkben írta meg, hogyan dőlt össze az állítólagos Szatosi által épített hazugság. Többek között olyan információkat használt fel, amelyeket a korábbi ismert ál-Szatosik ügyeiben előkerültek.

A sztori végén ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. Nem tudjuk, ki az a Szatosi Nakamotó, ellenben van plusz egy ál-Szatosink. És mindennek semmilyen befolyása nincs arra, ami a blockchainnel és a kriptopénzekkel történik. Ha egy tanulsága van az ügynek, akkor az, hogy Szatosi identitása mindegy: amit teremtett – legyen bárki is – nélküle is működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?