Bitcoin állítólagos atyja nem annyira tudta igazolni magát, viszont szívesen reklámozta volna az új üzletét.


Bitcoin
Jön az ősz, sárgulnak a levelek, érik a szőlő, hajlik a vessző, és ami minket is érint, itt a szezonja a Nakaomotó Szatosi leleplezésnek. A bitcoin feltalálója után folyamatosan vadászat van, és időnként valaki elő is áll egy-egy tippel, hogy ki lehet az álnév mögött.

Most annyiban fordult a történet, hogy több amerikai lapot megkeresett egy Szatosi azzal, hogy a SEC-vel, azaz az amerikai tőzsdefelügyelettel tárgyal, és hajlandó nyilatkozni. A legújabb Szatosi nem volt hajlandó elmondani a nevét, és csak azzal indokolta a körlevél kiküldését, hogy az elmúlt időszak kiszivárogtatásai miatt kénytelen beszélni – írja a Verge.

Az újságokat megkereső Szatosi azt is megírta, hogy több hivatal tisztában van a kilétével. A tőzsdefelügyeletet, az adóhatóságot és az FBI-t nevezte meg a levélíró, illetve a kormányt úgy általában. Gyanússá az teszi a vallomást, hogy a decentralizált pénzt feltaláló ember a kormány mellé áll, és csak a köz elől titkolná el az identitását.

Az újságírók egy darabig beszélgettek a neten az új Szatosival, és beszámolójuk szerint a legfontosabbnak egy új blockchain reklámozását tartotta az ismeretlen. A CoinProjectről lényegesen többet tudott a figura, mint amennyire képes volt bizonyítani, hogy ő az igazi Nakamotó Szatosi. Például nem tudott hozzáférni azokhoz a bitcoinokhoz, amelyek közismerten az igazi Szatosihoz tartoznak.

Ez a Szatosi nem az a Szatosi

A Verge hosszú cikkben írta meg, hogyan dőlt össze az állítólagos Szatosi által épített hazugság. Többek között olyan információkat használt fel, amelyeket a korábbi ismert ál-Szatosik ügyeiben előkerültek.

A sztori végén ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. Nem tudjuk, ki az a Szatosi Nakamotó, ellenben van plusz egy ál-Szatosink. És mindennek semmilyen befolyása nincs arra, ami a blockchainnel és a kriptopénzekkel történik. Ha egy tanulsága van az ügynek, akkor az, hogy Szatosi identitása mindegy: amit teremtett – legyen bárki is – nélküle is működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?