Az okostelefon és egy alkalmazás segítségével másfél milliárd ember kaphatna gazdasági identitást, vagyis szerepet a gazdaságban a BanQu terve szerint.

Számunkra nem jelent problémát leugrani a bankba beadni egy hitelkérelmet, közel két és fél milliárd embernek viszont ez nem olyan egyszerű, hisz nem rendelkeznek bankszámlával. Ám az okostelefon és egy alkalmazás segítségével ezek az emberek nagyobb szerepet kaphatnának a gazdaságban. A BanQu nem kevesebbet tűzött ki célul, mint a gazdasági identitás megteremtését, melyet mindenki számára elérhetővé tenne.  

Egy friss kutatás szerint több, mint 5 milliárd dollárt fektettek be különböző fintech megoldásokba az év első negyedében. Ez megdöbbentő adat egy még gyerekcipőben járó iparághoz képest, melynek nagy hatása lehet a befektetésektől a megtakarításokon át a kifizetésekig. Sőt, egyre nagyobb szerepe lehet a társadalmi felelősségvállalásban is.

Manila - a BanQu itt is milliókhoz juthat el
Csak egy telefon kell hozzá, és bárhol, bárki bekapcsolódhat a gazdasági vérkeringésbe

A legtöbb befektetés mindeddig az USA-ban és Európában zajlott. Nemrég került a figyelem középpontjába a kínai Ant Financial, mely idén 4,5 milliárd dolláros növekedést ért el, így 60 milliárd dollár értékűvé nőtt, és az egyik legnagyobb magáncéggé vált a világon. Ez az eredmény pedig felkeltette a feltörekvő piacok érdeklődését: a figyelem átkerült Londonról, New Yorkról és a Szilícium-völgyről a világ többi részére, ahol az Y-generáció 90 százaléka él – az az Y-generáció, mely a fintech megoldások célközönsége.

Azonban hiába a szándék, ha több mint 2,5 milliárd embernek nincs lehetősége nagyobb szerepet vállalni a gazdaságban, termékeket csak kisebb piacon tudnak megvásárolni és értékesíteni, és emiatt szegénységben ragadnak. A fintechnek köszönhetően ugyanakkor enyhíteni lehetne a társadalmi különbségeken. Már írtunk a Nova Creditről, mely könnyebbé teheti a bevándorlók számára a letelepedést. A hitelbesoroláshoz szükséges adatok legtöbbször nem cserélődnek országok között, így ha valaki új életet akar kezdeni Amerikában, akkor mindent a nulláról kell kezdenie. A Nova Creditnek köszönhetően létrejön egy értékelés, mely alapján hitelbesorolást kaphat.

BanQu – az applikáció, ami összeköt

A társadalmi különbségeken szeretne enyhíteni a BanQu app is, melynek lényege, hogy létrehoz egy “gazdasági identitást” a felhasználó számára. A már említett 2,5 milliárd ember 60 százaléka rendelkezik okostelefonnal, melynek segítségével így bekapcsolódhat a világgazdaságba. A rövid regisztrációhoz csak egy szelfi szükséges, majd útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kiegészítve el is készül a profil egy blockchain rendszeren belül.

BanQu Intro

Uploaded by Timothy Myers on 2016-01-27.

De mi is az a blockchain?

A blockchain, vagy blokklánc technológiának köszönhetően egyszerűvé válik a különböző értékek cseréje úgy, hogy felügyeletéhez nem szükséges harmadik fél (pl.: bank) bevonása. A banki illetékek és díjak megszűnnek,  az azonosítóeljárások is jóval könnyebbé válnak. A folyamatosan bővülő tranzakciók története a blokklánc minden egyes számítógépén megtalálható és hozzáférhető. A bankok és pénzintézetek pont ellentétes alapon, központilag szervezve működnek. Ilyen blockchain technológiára épül a bitcoin is, mely a jövő fizetőeszköze is lehet.

Új, digitális személyigazolvány

A gazdasági identitás egy új fogalom, melyet a BanQu csapata igyekszik bevezetni, és felhívni a figyelmet a fontosságára. Segítségével egyre többen tudnak részt venni a gazdaságban, jobb esélyekkel indulva. Alapelvük, hogy a (gazdasági) személyazonosság bizonyíthatósága elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki méltóságban élhessen. Segítségével azok is könnyebben tudnak új életet kezdeni, akiknek kényszerűségből el kellett hagyniuk otthonukat és felépített egzisztenciájukat.

A koncepciónak három kulcspontja van:

  •             Tudnunk kell, hogy kivel lépünk kapcsolatba a kereskedelmi folyamatban
  •             A bizalom fontosságát meg kell értenünk, és el kell fogadni úgy, hogy ne tekintsünk rá kockázatként
  •             Fontos, hogy mindent rögzítsünk, és így visszakereshető legyen

Ezek a pontok elengedhetetlen tényezők és alapvető követelményei minden pénzügyi tranzakciónak. A gazdasági identitásnak köszönhetően tudod, hogy kivel kötöd meg az üzletet, megbízva abban, hogy az üzlet nem okoz pénzügyi kockázatot, és nyomon követhetőek a tranzakciók a jövőbeni használat esetén is. A BanQu mindezt megvalósítja úgy, hogy a használójának akár semmije sincs a tranzakciókhoz, csak a kezében lévő telefon.

Újabb pluszpont a fintechnek

A gazdasági identitás segítségével, a startup alapítói szerint, egy sokkal egyenlőbb világ képe rajzolódik ki, ahol mindenkinek ugyanolyan lehetősége van hozzáférni a különböző pénzügyi forrásokhoz. Egyben, ha az internet segítségével zajlik a kereskedelem és a kifizetés is, minden tranzakció biztonságosabbá és átláthatóbbá válik. 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?