Az év első hat hónapjában egymilliárd dollárnyi bírságot szabtak ki bankokra, és ugye hol van még karácsony.

(Fotó: Joe Gratz // közkincs)

Egymilliárd dolláros büntetést szabtak ki a hatóságok a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt. Könnyen elképzelhető, hogy idén a tavalyi 2,2 milliárdos rekordot is meghaladó összeggel zárul az év.

A Financial Times szerint a brit és az uniós szabályozók veszik a legkomolyabban a pénzmosás elleni szabályok betartatását. A mostani egymilliárd dolláros büntetés 17 nagy bírságból jött össze az év első hat hónapja alatt. Ez különösen annak fényében jelentés, hogy 2019-ben globálisan 444 milliónyi büntetést szabtak csak ki hasonló ügyekben.

A brit FCA márciusban indította el első perét a Natwest ellen, amely egy aranykereskedő tranzakcióit nem ellenőrizte elég alaposan. A bíróság kezét nem köti semmi, mivel büntetőügyről van szó, akkora bíróságot szabhatnak ki az ügyben, amekkorát jónak találnak. Eddig az FCA nem élt azzal a lehetőségével, hogy óriási bírságokkal záródó pereket is indíthat.

Közben eljárás folyik a Monzo ellen is. A német N26 kétszer már megúszta, hogy felhívta a német Bafin szabályozó hatóság figyelmét magára. Idéntől azonban egy speciális megfigyelő is ül a cégnél, aki ellenőrzi, hogy betartják-e a vállalt helyreállítási intézkedéseket.

A büntetés feléért pedig a holland szabályozó felel. Az ABN Amro peren kívül egyezett meg egy 480 millió eurós büntetés kifizetésében az ügyészséggel. Így a bank megúszta, hogy a pénzmosás ellenes szabályok éveken át tartó, strukturális megsértésének vádjával bíróság elé kelljen állnia. És vannak még ügyek a hollandok dossziéiban, szórakoztató évek jönnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?