A május közepi kimaradás miatt több millió dollárt akarnak behajtani a kriptotőzsdén. De már beperelni sem egyszerű a céget, nemhogy megnyerni a pert.

(Fotó: Marco Verch // CC-BY)

Az ügyfelek azon háborodtak fel, hogy május 19-én kihagyott a szolgáltatás. Ahogy az ilyen üzemzavarok történni szoktak – a Robinhood a megmondhatója – épp akkor állt le a szolgáltatás, amikor a bitcoin árfolyama bezuhant és tömegek akartak eladni.

Nem csak a Binance bicsaklott meg, nagyon sokan akartak aznap kereskedni. A blockchain tranzakciók is lassan futottak, de a Binance komplexebb pénzügyi termékei az átlagosnál is jobban lelassították a platformot – írja a The Verge. Mire a szolgáltatás helyreállt több határidős ügyletekben utazó kereskedő számlája teljesen lenullázódott. Arra hivatkoznak, hogy ha a Binance működőképes marad, megelőzhették volna a veszteségeket.

Az üzemzavar hétszáznál is több felhasználót érintett. A csoportos per pedig 12 millió dollárnyi kárt szeretne megtéríttetni a céggel. A Binance azzal védekezik, hogy a teljes szektorban kimaradások voltak, amikor beszakadt a bitcoin árfolyama. Illetve hogy a rendszer kimaradása miatt meghiúsult tranzakciók után kártérítést fizetnek. A csoport viszont olyan tranzakciók után is szeretne pénzt kapni, amit a kimaradás miatt elindítani sem sikerült. A Binance szóvivője azt is elmondta a The Verge kérdésére, hogy ez a kártérítési gyakorlat a „mi lett volna, ha” helyzetekre nem vonatkozik.

Itt jön az érdekes rész

A Binance nem rendelkezik hagyományos értelemben vett főhadiszállással, így beperelni sem egyszerű. Ez korábbi próbálkozásokat meg is akadályozott. A felhasználási feltételekben az szerepel, hogy a Hongkongi Nemzetközi Választottbírósági Központ (Hong Kong International Arbitration Centre, HKIAC) vitarendezési eljárásán belül lehet bármely panaszt érvényesíteni.

A pereskedők remélik, hogy az ügyeiket sikerül egy perben rendezni, ha már egy hongkongi testület döntését kell elfogadniuk. Ez egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, mert a nemzetközi választottbírósági eljáráson belül nem értelmezhető a csoportos kereset fogalma. A folyamat jobban hasonlít egy mediációs eljárásra, mint egy hagyományos perre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?