Négy hónap alatt hozott össze egy mobilfizetési megoldást és hűségkártya appot Amerika legsimlisebb patikája.

Négy hónap alatt hozott össze egy mobilfizetési megoldást és hűségkártya appot Amerika legsimlisebb patikája.

(Forrás: Charles Williams / Flickr CC-BY)
(fotó: Charles Williams / Flickr CC-BY)

Már nem megy meglepetésszámba, ha egy telekommunikációs cég, egy mobilgyártó, internetes szolgáltató vagy élelmiszer áruház mobilfizetési appot bocsát ki. Lassan kinézik az iparkamarából azt, akinek nincs legalább egy mobilos hűségkártya-rendszere. Az amerikai CVS Health gyógyszertár-lánc és egészségügyi szolgáltató azonban a hasonló profilú cégek közül valószínűleg elsőként vezetett be minden boltjában használható saját mobiltárcát. A fantáziadúsan CVS Pay-nek nevezett appal vényeket lehet kiváltani, alkalmas fizetésre, és hűségkártyaként is működik.

cvs

A cég fő digitális embere – Chief Digital Officer a titulusa – Brian Tilzer úgy fogalmazott, hogy a telefon által generált vonalkód leolvasásával egy három-négy lépésből álló folyamatot oldanak meg.

A cég gyógyszertáraiban eddig nem volt lehetőség az Apple vagy a Samsung fizetési megoldását használni. Az appal kerül be az üzletekbe az első mobilos fizetési megoldás. És mindez úgy, hogy új hardvereket nem kell telepíteni a bevezetéséhez.

Szép lassan profilt is váltanának

A fizetési megoldást a CVS Health bostoni innovációs laborja fejlesztette ki három-négy hónap alatt. Amikor nem appot programoznak, a labor munkatársai azon gondolkodnak, hogyan alakítsák át a CVS-t gyógyszertárból modern egészségügyi céggé.

CVS Health

A cég korábban az IBM-mel is partnerségre lépett, hogy a Watson kognitív rendszerre építve hozzanak létre egy olyan tanácsadó szoftvert, amely a krónikus megbetegedésben szenvedők gyógyszerészeit látja el információval. A szoftver célja, hogy megelőzzék az egészségügyi vészhelyzetek kialakulását.

Khm, bizalom

Már a fizetés is egy olyan funkció, amelyhez el kell nyerni a felhasználó bizalmát. A CVS-nek pedig különösen keményen kell majd dolgoznia, mert a cégnek bőven találni fekete foltokat a múltjában. Bukott már meg egészségbiztosítási csalással, minőségi gondokkal, magánadatok hirdetőknek való továbbadásával és egyéb adatvédelmi problémákkal is.

Újság, laposelem, Augmentin, autóillatosító: van itt minden (cigi nincs!)
Újság, laposelem, Augmentin, csoki: az üzlet tart mindent (cigi nincs!)
(fotó: CVS Health)

Arra is van példa, hogy a cég képes változni. 2014. februárja óta egyik patikájában sem lehet dohánytermékeket kapni. Mert addig ugye lehetett. A cég vezetője azt nyilatkozta a változtatás kapcsán

Arra a döntésre jutottunk, hogy a cigaretták és az egészségügy nem illik össze.

Mentségükre legyen mondva a CVS úgy gyógyszertár, hogy bele van oltva egy Drogerie Markt és egy kisebb élelmiszerbolt is. Olyan üzlet, ahol mosóport, kólát és vényköteles gyógyszereket is lehet venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?