A társdalom egy része szerint már a felsőoktatási képzés vége előtt illik elköltözni otthonról és fenntartani magát a gyereknek. Lehet, nem szoktak albérlet árakat nézni.

(Fotó:
UBC Learning Commons CC-BY)

A 18 évnél idősebb lakosságra nézve reprezentatív felmérést készített az OTP Bank arról, hogy mi a felnőttkor kezdete. Mivel több alkalommal volt szó arról, hogy a mostani fiatal generáció nem a legjobb időszakban érkezik meg a munkaerőpiacra, vagy arról, hogy a lakáshoz jutás esélyei akkor is alacsonyak, ha fiatalon házasodva egy egész focicsapatnyi gyerekre felveszik a CSOK-ot, ezért érdekes számunkra a felmérés. Választ kapunk arra a kérdésre, hogy a társadalomban lecsapódtak-e ezek a fiatalok által megélt problémák.

Kezdjük a rövid válasszal, hátha van olyan olvasónk, aki munkába indulna, vagy siet egy mítingre: nem. A hosszú válasz nem vidámabb, de részletesebb.

A lakosság kétharmada szerint a felnőttség határa az anyagi függetlenség elérése. Amikor az ember képes eltartani saját magát, és képes önálló pénzügyi döntéseket hozni, akkor tekinthetők a gyerekek felnőttnek. A megkérdezettek fele szerint ez 22-25 éves korra teszi ezt. Ez nagyjából egy felsőfokú képzés elvégzése, még ha a 22 évbe leginkább egy BA vagy BSc fér is csak bele.

A válaszadók 25 százaléka az elköltözéssel és a saját háztartás vezetésével köti össze a felnőttséget. Egyharmada pedig a saját munkahellyel és a keresettel. Ez a két kategória azonban a teljes anyagi függetlenséget nem tartalmazza.

Egyetértés van azonban abban is, hogy az anyagi függetlenség nem teljesen egyenlő a felnőtté válással. Ami egészen biztos, hogy csak a válaszadók negyede gondolja azt, hogy a 18 éves ember varázsütésre felnőtté válik. A megkérdezettek egyötöde azonban úgy véli, hogy 19 és 21 éves korban azért illene anyagilag is függetlenedni, és csak húsz százalék van, aki szerint 26-28 éves kor körül jön el az önállósodás ideje.

A szülőknek a megkérdezettek 39 százaléka szerint addig kell anyagilag támogatni a gyerekeiket, amíg szükségük van rá. Kevesebben vannak, akik konkrét eseményhez (házasság, első munkahely, tanulmányok vége) kötik ezt a határt. A gyerekkel rendelkező válaszadók többsége a húsz éves kora után is adott zsebpénzt a gyermekének. 31 százalék azonban csak 18 éves koráig támogatta zsebpénzzel a gyerekét.

Jelentkezzen, akit meggyőzött a felmérés, hogy jó most fiatalnak lenni. Minket nem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?