Annyi minden történhet az emberrel út közben, ráesik az Ermitázs, megharapja egy zikavírus. Jobb a biztonság. Megnéztük milyen utasbitzosítást lehet kötni. Appok akár repülőn is.

Annyi minden történhet az emberrel út közben, ráesik az Ermitázs, megharapja egy zika vírus. Jobb a biztonság. Megnéztük milyen lehetőségek vannak, és tényleg, még a repülőn is megkötheted.

Van biztosító, amelyik két órával a határ átlépése után még szóba áll velünk
Van biztosító, amelyik két órával a határ átlépése után még szóba áll velünk
(fotó: steve p2008 / Flickr CC-BY)

Bármit is mondjanak a hírek, utazni valójában nem kockázatos. Vagy legalábbis nem annyira kockázatos, mint amennyire érdekes új helyeket megismerni. Biztosítást viszont megéri kötni, mert ha mégis történik valami az emberrel külföldön, az gyorsan megeheti a szórakozásra elkülönített büdzsénket.

Szerencsére a biztosítás az a terület, amire már akkor elkezdtek kényelmes szolgáltatásokat létrehozni, amikor még a fintech szó nem is létezett. Ha az utolsó pillanatban, a repülőn ülve kap észbe, még akkor is köthet utasbiztosítást.

Lehet, hogy már van is biztosítása

Korábban a legtöbb magyar dombornyomott bankkártyához automatikusan járt az utasbiztosítás. Mára ez jelentősen megváltozott, de még mindig lehet bankokat találni, akik a magasabb díjú kártyáikhoz adnak ingyen biztosítást. Az Axa, a Budapest Bank, az Erste, az FHB és az Unicredit bankoknál biztosan van ilyen lehetőség.

Ezek jellemzően a MasterCard Standard, a Visa Classic, vagy annál jobb bankkártyákhoz járnak. Kivétel a Budapest Bank, ahol a prémium kártyákhoz jár csak ingyenes biztosítás.

Egy jó bankkártyához gyakran jár biztosítás is (képünk illusztráció)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

A többi pénzintézetnél is van lehetőség biztosítást kötni, ám automatikusan nem jár. Ezt viszont nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, érdemes egy-két nappal az utazás megkezdése előtt bemenni a bankfiókba vagy felhívni a telefonos ügyfélszolgálatot.

A fentiek alól a kivételt a Magnet neobank jelenti, amelynek a honlapján egyszer sem szerepel az utasbiztosítás szó.

Biztosítás SMS-ben

Mindhárom magyar mobilszolgáltató kínál SMS-ben megrendelhető utasbiztosítást.

A Telekom biztosítása a határátlépést követő két órán belül is megköthető, tehát nem kell akkor SMS-ezni – vagy az appot nyomogatni -, amikor az utaskísérő már csúnyán néz ránk. Egyéni és családi biztosítást lehet kérni, az előbbi 490 forintba kerül naponta, az utóbbi 1190 forint naponta. A biztosítást akár egy napra is meg lehet kötni, maximális hossza pedig egy hónap. A Telekom biztosítása „a Föld valamennyi országában” érvényes, ami nagy szó, mert vannak országok, ahová még biztosítással sem teszi be a lábát az ember.

Na, arra a teljes bolygóra érvényes néhány biztosítás
Na, arra a teljes bolygóra érvényes néhány biztosítás
(fotó: NASA)

Mivel a Vodafone is az Union biztosítóval lépett partnerségre, ezért a cég által kínált utasbiztosítás pont ugyanaz, amit a Telekomtól is meg lehet vásárolni. Ahogy a Telekom, a Vodafone is kínál appot a biztosítás megkötésére.

A Telenor egy kicsit kedvezőtlenebb feltételekkel ad biztosítást. Náluk eleve maximum két hétre lehet kötni, a családi csomag pedig hiányzik. Több személy esetén több SMS-t kell küldeni, és ki kell fizetni a fejenként és naponta 490 forintba kerülő biztosítási díjat. A biztosítás Európában (kivéve Oroszország), valamint Cipruson, Egyiptomban, Marokkóban, Törökországban és Tunéziában érvényes, de az Egyesült Államokban már nem. A biztosítás a My Wallet appból is megköthető.

Appból veszek biztosítást

A három mobilszolgáltató mellett a K&H útitárs appjából, a Posta biztosítójának alkalmazásából és a Wáberer appjából is lehet utasbiztosítást vásárolni. De a Groupama is azzal kecsegtet, hogy az utazás megkezdése előtt egy perccel még lehet velük szerződni.

Külön kategóriát képvisel az EMMA app, ami több szolgáltató ajánlata között enged válogatni, majd a legjobbat meg is köthetjük rajta keresztül. Míg az ötlet jónak tűnik, az alkalmazás sok negatív értékelést kapott. Lehet, hogy ez a legjobb tipp, de nem halasztanánk a telepítését az utolsó pillanatra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?