Az Apple és a PayPal egyértelmű állásfoglalást tett közzé, de a munkába épp csak belekezdtek. Mit mond a többi fintech cég a szélsőségesekre?

Az Apple és a PayPal egyértelmű állásfoglalást tett közzé, de a munkába épp csak belekezdtek. Mit mond a többi fintech cég a szélsőségesekre? 

Venmón küldhetnek egymásnak pénzt? Square-t használhat a szélsőjobbos pólóbolt? (Fotó: Karla Cote / CC-BY-SA)
Venmón küldhetnek egymásnak pénzt? Square-t használhat a szélsőjobbos pólóbolt? (Fotó: Karla Cote / CC-BY-SA)

Nem lesz egyszerű dolguk a fintech cégeknek, ha tényleg meg akarják szüntetni a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok kiszolgálását. A charlottesville-i, egy ellentüntető meggyilkolásával végződő események után az ApplePay és a PayPal is zárolta néhány fajvédő csoport fiókját, illetve egyéb tech cégek is elhatárolódtak ezektől a csoportoktól. Ezekről korábbi cikkünkben írtunk.

Ezek a lépések azonban csak a kezdetet jelenthetik a The Verge cikke szerint. A GoDaddy domainregisztrátor és tárhelyszolgáltató például törölte a Daily Stormer szélsőjobboldali oldal regisztrációját. A példát mások is követték, a szélsőjobboldaliak kiszorultak a dark webre. Több olyan szélsőséges, gyűlöletkeltő oldal van azonban, amelyek szintén a GoDaddytől vásárolnak tárhelyet, és a mai napig elérhetők. Ezek üzenetükben, politikájukban egyáltalán nem különböznek a Daily Stormertől.

Hasonló félmegoldásokkal élt a WordPress blogszolgáltató és a Squarespace tárhelyszolgáltató is. A probléma bonyolultságát a terheléselosztással, túlterhelés elleni védelemmel és tartalomterjesztéssel foglalkozó CloudFlare vezetőjének blogbejegyzése világít rá a probléma bonyolultságára. A CloudFlare megszüntette a Daily Stormer kiszolgálását, más szélsőséges szervezetekkel azonban továbbra is együttműködik, a cég vezetője pedig azt írta, hogy egyértelmű szabályok nélkül, amelyek segítenek eldönteni, hogy mikor számít egy oldal túlzottan károsnak vagy veszélyesnek, nehéz tovább lépni.

American History X GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this American History X GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Van-e szaga a pénznek?

A PayPal és az ApplePay elkezdett egy folyamatot, de annak sem látszik a vége. A Forbes amerikai kiadásának blogos részén Madhvi Mavadiya azt a kérdést teszi fel, hogy a fiatal fintecheknek kell-e figyelniük mostantól arra, hogy milyen befektetőtől kapnak pénzt. Hatással lehet-e egy cég sikerére, ha konzervatív sőt kirekesztő angyalbefektető segíti őket. Vagy, hogy konkrétabb legyen a kérdés, a brit Monzo neobanknak kárára vált-e, hogy az elnökséget családi vállalkozásként kezelő Trump elnök vejének testvére, Joshua Kushner 16,7 millió dollárral támogatta tavaly. És akit a Gizmodót ledaráló és sokáig Trumpot is támogató Peter Thiel segített az elindulásban?

Azt pedig szinte már kötekedésszámba megy felemlegetni, hogy még vannak fizetési szolgáltatók, bankok, fintechek, akik nem nyilvánítottak véleményt a kérdésben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?