Kétmillió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le.

Ez az eddigi legnagyobb megmozdulása az amerikai hatóságoknak, ami a terroristák kriptóját illeti, legalábbis az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint.

Az al-Káida a Telegramot és más közösségi médiákat használt arra, hogy bitcoint csaljon ki az emberekből. A legtöbbször jótékonysági szervezetnek álcázták magukat, az ügynökök 155 felhasználót találtak, amelyekről ilyen tevékenységet végzett a terrorszervezet.

Az Iszlám Állam főleg a koronavírust használta ki, egészen pontosan védőfelszerelést, például maszkokat árultak, persze átverésről volt szó. Egy amerikai vásárlójuk kórházaknak próbált náluk felszerelést venni, természetesen nem jött össze. Azóta már bezárták a weboldalukat, négy Facebook-oldallal együtt.

Rajtuk kívül az al-Qassam terrorszervezetet is elcsípték, ők az al-Káidához hasonlóan a közösségi médiában indítottak pénzgyűjtő kampányokat, illetve saját oldaluk is volt. Összesen 150 profilt csuktak be, ezen túl átvizsgálták azokat az amerikaiakat, akik pénzt küldtek a kampányaikra, illetve két török személyt is megvádoltak azzal, hogy segítettek a terrorszervezetnek pénzt mosni.

Összesen kétmillió dollárnyi kriptót foglaltak le a New York Times értesülései szerint. Elképzelhető, hogy a károsultak minden pénzüket visszakapják, hála a terrorizmus áldozataiért létrehozott alapnak.

Címlapkép: 123rf, Wikimedia


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?