Még kevesebben ismerik a Dota 2-t, mint a 100 méter mellúszást vagy a toronyugrást, pedig már több pénz van benne.

Az olimpia mellett lehet, hogy fel sem tűnt, de a hétvégén döntőt játszott a világ két legjobb csapata egy viszonylag fiatal és egyáltalán nem olimpiai sportban is. A versenyszámnak ráadásul köze van a számítógépekhez és az internetes óriáscégekhez is. A játék a Dota 2 volt, a versenyt pedig The International-nek hívják.

Igen, ennyi ember összejött számítógépes játékot nézni
Igen, ennyi ember összejött számítógépes játékot nézni
(fotó: Dota2 / Valve)

E-sportok viszonylag régen vannak ahhoz, hogy ne kapjuk fel a fejünket a hírre. Az idei Internationalt az tette különlegessé, hogy minden eddiginél nagyobb pénzjutalmat osztottak szét a nyertesek között. A teljes összeg 20 millió dollárra (az 5,5 milliárd forint) rúgott, az első helyezett csapat ebből 9,1 millió dollárt vitt haza.

A versenyt a 17 ezer főt befogadni képes seattle-i KeyArenában rendezték. Amennyire a videós közvetítésből kiderült, nem nagyon voltak üres helyek. A közvetítést több helyen is lehetett nézni – a Dota 2 saját kliensében, Twitch-en és YouTube-on is -, ezért a nézők számáról nincs pontos információ. Az érdeklődés felbecsülésére a legjobb eszközt a játékot fejlesztő és a versenyt szervező Valve adta a kezünkbe. A cég 1,6 millió dollárt rakott be a nyereményalapba, a többi az érdeklődők vásárlásaiból jött össze.


A jelenség, ahogy fent is említettük, nem újdonság. Az idei volt az ötödik International. Minden évben egyre nagyobb a pezsgés a rendezvény körül. Az idei győztes, a kínai Wings Gaming más versenyeken is összekattintgatott már két-háromszázezer dollárt, de az International megnyerésével lettek igazán gazdagok.

És hogy jön ez a fintechhez?

A nyereményt egyelőre nem digitális fizetőeszközben adják oda a nyertesnek, azonban a Valve – amelynek az ökoszisztémáján belül zajlik minden, ami Dota 2 – elég nagy ahhoz, hogy ha úgy gondolják, meghonosíthatnak egy új fizetőeszközt. Kisebb összegekkel feltöltött egyenlegeket és pénzért csereberélhető tárgyakat évek óta kezel a Valve rendszere. Házon belüli közgazdásza is volt már a cégnek, a későbbi görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz személyében.

League of Legends döntő négy évvel ezelőttről, azóta csak nőtt a játék népszerűsége
League of Legends döntő négy évvel ezelőttről, azóta csak nőtt a játék népszerűsége
(fotó: artubr / Flickr CC-BY)

Még érdekesebb, hogy a Dota2 legnagyobb konkurense, a League of Legends milyen utat járt be. Az ingyenes – ám mikrotranzakciókkal támogatott – játék fejlesztőjét 2015 telére teljesen bekebelezte a kínai Tencent.

A felvásárlás érthető: a League of Legendset a 2014-es számok szerint is napi 27 millióan játsszák, Ázsiában pedig különösen népszerű. Az éves világbajnokságot is tízmilliós nagyságrendben nézik a játékosok, pedig a díjak szerényebbek, mint amit Dota 2-ben lehet nyerni. A Tencentnél pedig már nem is kell spekulálni azon, hogy lesz-e digitális fizetése. A TenPay online fizetési rendszerrel néhány kínai városban már a tömegközlekedést is igénybe lehet venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?