A bizánci generálisok problémája egy klasszikus tanmese. A kriptovalutás körökben ráadásul gyakran is használják. Most azonban egy brit ételkiszállítós problémára alkalmazták

Jusztinianusz bizánci császár, nem volt bitcoinja, nem is tudta egyesíteni a Kelet- és Nyugatrómai Birodalmat (Forrás: WIkimedia Commons)

A probléma alapvetően a visszaigazolások kérdése. A gondolatkísérlet szerint egy vár megostromlásához két tábornok seregére egyszerre van szükség. Nehéz úgy azonosítani a két üzenetet, hogy mindkét tábornok nyugodt legyen afelől, hogy a másik megkapta az üzenetet és egyszerre fognak támadni.

The Two Generals’ Problem

Time to tell a story about idempotency, computer science, and the Night of the Multiple Orders. * Sponsored by Dashlane -try 30 days for free at: https://www.dashlane.com/tomscott MORE BASICS: https://www.youtube.com/playlist?list=PL96C35uN7xGLLeET0dOWaKHkAlPsrkcha Written by Sean M Elliott and Tom Scott Directed by Tomek Graphics by Mooviemakers https://www.mooviemakers.co.uk/ Audio mix by Haerther Productions https://haerther.net/ Thanks to Dashlane for sponsoring the video!

A valóságban ez a brit Deliveroon mutatkozott meg. Többen rendeltek, nem kaptak visszaigazolást, bár a pénzt levonták, de a megerősítő email nem küldődött ki. Van aki három vacsorát kapott, mások egyet sem. A pénz meg ehhez képes kontrollálatlanul folyt a rendszerben.

(Fotó: jon crel CC-BY-SA)

A sztorit elmesélő brit youtuber szerint egy token alapú megoldás lehet a probléma elkerülésének módja. Egy olyan adat, ami nem hagyja, hogy több azonos megrendelést küldjenek be. Ehhez akár blockchain sem kell, bár a token szó ezt a technológiát hívja meg. A lényeg, hogy a rendelési rendszer egyrészt biztosan küldjön visszaigazolást, másrészt pedig ne engedjen duplikát rendeléseket. Nem mágia, de fintech, és megspórolt volna a Deliveroonak egy nagyon kényelmetlen napot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?